Hírek, aktualitások

2020. november 30. 15:31

Civitas Sapiens: „a digitális fejlődés exponenciális, az emberek fejlődése lineáris”

Okos város témakörben szervezett online konferenciát november 19-én a Digitális Jólét Program (https://digitalisjoletprogram.hu/ ) és a Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpont (http://uj.lechnerkozpont.hu/cikk/civatas-sapiens-19-varos-es-digitalizacio). Mivel a digitalizáció erősen összefügg a fenntarthatóságba való átmenet témakörével, az alább összefoglaljuk az elhangzottakat.

2020. november 24. 13:46

A természet működésén alapuló turizmus fejlesztésének jó példái - EcoVeloTour

A természet működésén alapuló turizmus fejlesztésének jó példái (Good examples for ecosystem service-based ecotourism development) címmel tartottak online eseményt az EcoVeloTour projekt (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ecovelotour ) szakemberei 2020. november 18-án. Az alábbiakban erről adunk rövid összefoglalót.

2020. november 20. 10:37

Környezeti Digitális Szakpolitika: problémából megoldás

November közepén a Környezeti Digitális Szakpolitikai Mentrendről tartott online előadást Martin Röw és Melanie Stalzenberg-Lindner (German Ministry of Environment). A cél a digitalizáció ember-, és körnezetbaráttá formálása. Az alábbiakban erről adunk rövid összefoglalót.

2020. november 16. 11:36

Park 200 méterenként, nulla gyalogos és kerákpáros baleset, autómentes utcák, és az egyik leg kerékpárosabb nemzet

A hollandok és a dánok után a magyarok kerékpároznak legtöbbet Európában…

2020. november 11. 8:30

A COVID-19 és Európa környezete: egy globális járvány hatásai

A COVID-krízis több szálon szorosan kapcsolódik környezeti kérdésekhez. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environmental Agency, EEA), más nemzetközi szervezetekkel együtt, a kezdetektől kutatja ezeket az összefüggéseket, és azok gazdasági és társadalmi vonatkozásait is.

2020. november 10. 13:45

A turizmus átalakítása egy rugalmas és fenntartható post-COVID világban

Az ENSZ környezeti programja 2020. november 9-én online beszélgetést szervezett „A turizmus átalakítása egy rugalmas és fenntartható post-COVID világban” címmel. Az alábbiakban erről adunk összefoglalót.

2020. november 9. 7:27

COVID-19 és levegőminőség

Élő online beszélgetést közvetített az Európai Környezetvédelmi Ügynökség „COVID-19, levegőminőség és közlekedés” (COVID-19 and air quality - transport) címen november 5-én. A rendezvény része az Ügynökség #COVID19ENVIRONMENTDEBATES sorozatnak. A Hans Bruyninckx (az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója) által moderált beszélgetésben Elisabetta Vignati (Head of Air and Climate Unit, European Commission Joint Research Centre) és Vincent-Henri Peuch (Head of the Copernicus Atmosphere Monitoring Service and Deputy Director of the Copernicus Department at ECMWF / EEA Scientific Committee Member) vettek részt. Az alábbiakban erről adunk szubjektív összefoglalót.

2020. november 6. 12:11

ÖKOINDUSTRIA online

Az ÖKOINDUSTRIA Közép-Európa egyik legjelentősebb környezetipari szakkiállítása, amely a környezetvédelmi termékek, technológiák széles körét vonultatja fel. A 2009 óta megszervezésre kerülő ÖKOINDUSTRIA szakkiállításokon alkalmanként több mint 100 hazai és külföldi kiállító mutatkozik be, mintegy 3000 négyzetméternyi területen.

2020. november 3. 10:26

Ügynökség: Management Board ülés – online

2020. október 12-én tartotta az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a 89. Management Board ülését – a COVID-19 járvány miatt online.

2020. november 3. 8:13

“Vadkártyák”: jövőkutatás az OECD és az EEA közös eseményén

Közös szekciókat szervezett 2020 októberében az OECD és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a jövőkutatás (foresight) aktuális kérdéseiről. Az egyik legsikeresebb szekció a vadkártyák kérdését, használatát járta körül. A kérdésnek különös aktualitást ad a COVID19 járvány kérdése…