A földi élet (biodiverzitás) riasztó pusztulása a természet megóvásába való befektetésekre ösztönöz – mind Európában, mind világszerte. Ezek a beruházások biológiai sokféleség erősítése mellett más fontos előnyökkel is járhatnak, mint például az éghajlati intézkedések támogatása, az élelmezésbiztonság és a városi életminőség javítása. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új tájékoztatója kiemeli, hogy jobb adatokra, hatáselemzésre és koordinációs mechanizmusokra van szükség ahhoz, hogy a természet finanszírozása hatékony legyen.

Az EEA „A természet finanszírozása, mint megoldás” (Financing nature as a solution, https://www.eea.europa.eu/publications/financing-nature-as-a-solution/financing-nature-as-a-solution) című tájékoztatója a természetalapú megoldások hatékony finanszírozásának feltételeire hívja fel a figyelmet. A tájékoztató hozzájárul ahhoz, hogy áthidaljuk a szakadékot az európai természeti állapot elemzése, és a hatékony biodiverzitás-finanszírozás kialakítása között.

fenntartható pénzkeltetés

 

A környezetvédelmi politika támogatásához egyértelműen szükség van a természet védelmére és helyreállítására irányuló állami és magánberuházások jelentős növelésére. Ezeket a beruházásokat azonban több akadály is megkérdőjelezi, mint például az elegendő adat és a szabványos hatásmérők (impact metrics) hiánya.

Az EEA tájékoztatója szerint a kulcsfontosságú fejlesztések kedvezőbb feltételeket teremthetnének a hatékony természetfinanszírozáshoz. Először is, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos adatokat meg kell erősíteni, hogy lehetővé tegyék a beruházások hatásainak mérését. Ezen túlmenően a természeti-, és pénzügyi adatokat térben is integrálni kell, hogy lehetővé tegyék a beavatkozások, például a természet helyreállítása hatékony tervezését.

A különböző üzleti tevékenységek környezeti hatásairól szabványosított modellekre van szükség. Az EEA tájékoztatója megjegyzi, hogy bár egyes tevékenységek helyi léptékben egyértelműen rombolóak, mások kisebb terhelést okozhatnak, és némelyiknek vegyes vagy eltérő léptékű hatásai lehetnek.

Végül a biológiai sokféleség védelme és helyreállítása a különböző szereplőktől különböző típusú finanszírozást igényel. ezért innovatív és differenciált mechanizmusokra és pénzügyi eszközökre van szükség a partnerek széles körének vonzásához – állítja az EEA tájékoztatója.

  • Az eredeti „A hatékony természetfinanszírozáshoz jobb adatokra, elemzésekre és eszközökre van szükség” (”Effective nature finance needs better data, analysis and tools”) című cikk elérhető itt: https://www.eea.europa.eu/highlights/effective-nature-finance-needs-better
  • A „Természet finanszírozása, mint megoldás” (”Financing nature as a solution”) című jelentés elérhető itt: