Az Európai Környezeti Információs és Megfigyelő Hálózat (EIONET) az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, valamint annak tag- és együttműködő országainak partnerhálózata.

 Magán az Európai Környezetvédelmi Ügynökségen (EEA) kívül számos európai témaközpontot (ETC-k) foglal magában, valamint egy hálózatot, amely 39 ország több mint 400, környezetvédelmi információval foglalkozó nemzeti intézményének körülbelül 1500 szakértőjéből áll. 

Forrás: "Az Eionet összeköt" c. kiadvány

Az EIONET célja, hogy Európa környezeti állapotára és annak terhelésére vonatkozó elemzésekhez időszerű és minőségbiztosított adatokkal, információval és szakértelemmel szolgáljon. Ez lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy nemzeti és európai szinten megfelelő intézkedéseket hozzanak a környezet védelme érdekében, és figyelemmel kísérjék a végrehajtott politikák és intézkedések hatékonyságát.

Az EIONET-en keresztül az EEA összegyűjti az egyes országokból származó környezetvédelmi információkat, naprakész, nemzeti szinten hitelesített, kiváló minőségű adatokat. Ez az EEA honlapján keresztül széles körben elérhetővé tett ismeretanyag tematikus és integrált környezetvédelmi értékelések alapját képezi. Az információk a környezetgazdálkodási folyamatok, a környezetvédelmi politikaalkotás és -értékelés, valamint a nemzeti, európai és globális szintű állampolgári részvétel támogatását szolgálják. Az állampolgároknak a tudományos tevékenységekben való részvételével, valamint a laikus, helyi és tradicionális tudás által közvetített, illetve az üzleti szférából származó visszajelzéssel és tájékoztatással párosulva szilárd tényalapot biztosítanak a döntéshozatalhoz és a nyilvánosság részvételéhez.

 2022 januárjától az EIONET hálózat átalakult. 13 EIONET csoportban és az  ezekhez kapcsolódó 16 tematikus szakértői csoportban folyik a munka.