Kiemelt dokumentumok, kiadványok

2023. november 21. 11:17

Brussels briefing 2023 November

Brussels briefing - 2023. november havi hírlevél

2020. október 21. 8:14

A természet állapota az EU-ban - jelentés

Az EU természetvédelmi irányelvei – mint például az élőhelyekről és a madarakról szóló irányelvek - több mint 2000 faj és élőhely védelmi erőfeszítéseit koordinálják az EU-tagállamokban azzal a céllal, hogy fenntartsák vagy helyreállítsák kedvező védelmi állapotukat. Ez a jelentés az EU természeti állapotát írja le a 2013 és 2018 közötti időszakban, az ezen irányelvek szerinti tagállami jelentések alapján, és az ezekre épülő EU-, vagy az EU-biogeográfiai és tengeri értékelések alapján. Az összegyűjtött adatok képet adnak a természetvédelem terén elért sikerekről és hiányosságokról, a legfontosabb terhelésekről és fenyegetésekről, a jelenlegi védelmi intézkedések állapotáról. Képet kapunk a szükséges helyreállításokról, amelyek a célzott élőhelyek és fajok védelmi szintjének javítását-, és a madarak populációs állapotának további javítását célozzák.

2020. június 5. 12:25

A változások mozgatórugói az európai környezet és a fenntarthatóság szempontjából

A változások mozgatórugói az európai környezet és a fenntarthatóság szempontjából - Drivers of change of relevance for Europe's environment and sustainability

2019. szeptember 16. 9:19

Fenntarthatósági átmenetek: politika és gyakorlat

Egyre többen felismerik, hogy a jólét elérése a környezeti korlátokon belül alapvető változásokat igényel a termelés és a fogyasztás alapvető rendszereiben. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közzétett jelentése tíz fókuszterületet határoz meg a fenntarthatósági átmenetek lehetővé tételére.

2018. március 23. 11:59

Perspektívák a fenntarthatóságba való átmenethez

A társadalom környezeti értelemben fenntarthatóvá válása komoly kihívás Európa számára, hiszen olyan alapvető kérdéseket kell újragondolnunk, mint hogy hogyan állítjuk elő az élelmet, az energiát, hogyan közlekedünk, hogyan építkezünk. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség most megjelent jelentése szerint az egyes tudományos-, és kormányzati szereplők meglehetősen eltérően látják a kérdéseket. A riport betekintést ad a különböző koncepciókba – például olyan kérdésekről, mint hogy hogyan érhető el egy ennyire összetett átalakulás.

2018. január 3. 12:26

Élelmiszer zöld fényben – rendszerszerű megközelítés a fenntartható élelmiszeriparhoz

A jelentés rendszerszintű megközelítésben elemzi az európai élelmiszerek gyártását, fogyasztását és kereskedelmét, és az ehhez kapcsolódó környezeti és egészségügyi vonatkozásokat.

2017. június 23. 13:01

Körforgásosnak tervezett – termékek a körforgásos gazdaságban

Az olyan fogyasztási cikkek gyártásakor, mint például a mobil telefon, a hosszabb élettartam, a könyebb javíthatóság és az újrahasznosíthatóság alapvetően fontos az erőforrás-hatékony körforgásos gazdaság eléréséhez. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése kihangsúlyozza, hogy a körforgásos üzleti modell nem bízhat egyedül a jobb terméktervezésben; szükséges az érintett szolgáltatások és infrastruktúrák fejlesztése is.

2016. június 23. 14:09

Többet kevesebből: erőforrás-hatékonyság Európában

Sok európai állam felismeri a nyersanyagok (fémek, szénalapú üzemanyagok, ásványok) hatékonyabb használatának gazdasági előnyeit. De ennél többre van szükség a kirajzolódó trendek megerősítéséhez: erősebb szakpolitika kell az energiahasználatban, az erőforrások felhasználásában, a hulladékgazdálkodásban és a körforgásos gazdaságban. Ezek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentésének főbb megállapításai.

2016. június 23. 12:55

Többet kevesebből: eroforrás-hatékonyság Magyarországon

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség külön füzetben mutatja be Magyarország erőforrás-hatékonyságra vonatkozó szakpolitikai dokumentumait, eszközeit és céljait. A magyar hatóságoktól kapott adatok alapján összeállított jelentés a 2015. decemberi állapotokat tükrözi.

2016. június 1. 11:11

Fürdővizek minősége 2015-ben

Vízpartra készül? Tiszta ott a víz? Európa igen gazdag gyönyörű fürdőhelyekben és strandokban, és minden évben európaiak milliói töltik szabadidejüket a helyi fürdőhelyeken, víz mellett. Ahogy közeleg a nyári strandszezon, egyre többen érdeklődnek a vízminőségről.