Kiemelt dokumentumok, kiadványok

Fenntarthatósági átmenetek: politika és gyakorlat

Publikálva: 2019. szeptember 16.

Egyre többen felismerik, hogy a jólét elérése a környezeti korlátokon belül alapvető változásokat igényel a termelés és a fogyasztás alapvető rendszereiben. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közzétett jelentése tíz fókuszterületet határoz meg a fenntarthatósági átmenetek lehetővé tételére.

Tovább a teljes cikkre

Perspektívák a fenntarthatóságba való átmenethez

Publikálva: 2018. március 23.

A társadalom környezeti értelemben fenntarthatóvá válása komoly kihívás Európa számára, hiszen olyan alapvető kérdéseket kell újragondolnunk, mint hogy hogyan állítjuk elő az élelmet, az energiát, hogyan közlekedünk, hogyan építkezünk. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség most megjelent jelentése szerint az egyes tudományos-, és kormányzati szereplők meglehetősen eltérően látják a kérdéseket. A riport betekintést ad a különböző koncepciókba – például olyan kérdésekről, mint hogy hogyan érhető el egy ennyire összetett átalakulás.

Tovább a teljes cikkre

Élelmiszer zöld fényben – rendszerszerű megközelítés a fenntartható élelmiszeriparhoz

Publikálva: 2018. január 3.

A jelentés rendszerszintű megközelítésben elemzi az európai élelmiszerek gyártását, fogyasztását és kereskedelmét, és az ehhez kapcsolódó környezeti és egészségügyi vonatkozásokat.

Tovább a teljes cikkre

Körforgásosnak tervezett – termékek a körforgásos gazdaságban

Publikálva: 2017. június 23.

Az olyan fogyasztási cikkek gyártásakor, mint például a mobil telefon, a hosszabb élettartam, a könyebb javíthatóság és az újrahasznosíthatóság alapvetően fontos az erőforrás-hatékony körforgásos gazdaság eléréséhez. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése kihangsúlyozza, hogy a körforgásos üzleti modell nem bízhat egyedül a jobb terméktervezésben; szükséges az érintett szolgáltatások és infrastruktúrák fejlesztése is.

Tovább a teljes cikkre

Többet kevesebből: erőforrás-hatékonyság Európában

Publikálva: 2016. június 23.

Sok európai állam felismeri a nyersanyagok (fémek, szénalapú üzemanyagok, ásványok) hatékonyabb használatának gazdasági előnyeit. De ennél többre van szükség a kirajzolódó trendek megerősítéséhez: erősebb szakpolitika kell az energiahasználatban, az erőforrások felhasználásában, a hulladékgazdálkodásban és a körforgásos gazdaságban. Ezek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentésének főbb megállapításai.

Tovább a teljes cikkre

Többet kevesebből: eroforrás-hatékonyság Magyarországon

Publikálva: 2016. június 23.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség külön füzetben mutatja be Magyarország erőforrás-hatékonyságra vonatkozó szakpolitikai dokumentumait, eszközeit és céljait. A magyar hatóságoktól kapott adatok alapján összeállított jelentés a 2015. decemberi állapotokat tükrözi.

Tovább a teljes cikkre

Fürdővizek minősége 2015-ben

Publikálva: 2016. június 1.

Vízpartra készül? Tiszta ott a víz? Európa igen gazdag gyönyörű fürdőhelyekben és strandokban, és minden évben európaiak milliói töltik szabadidejüket a helyi fürdőhelyeken, víz mellett. Ahogy közeleg a nyári strandszezon, egyre többen érdeklődnek a vízminőségről.

Tovább a teljes cikkre

Árvízveszély és környezeti sebezhetőség

Publikálva: 2016. február 1.

A jelentés az árterek árvízvédelmi-, vízügyi, természetvédelmi és mezőgazdasági szerepére összpontosít, és bemutatja az árterek hidromorfológiai hatásait az ökoszisztémák szolgáltatásaira. A cél az EU Árvízi Irányelvének (EU Floods Directive (EU, 2007) (http://ec.europa.eu/environment/water/flood_risk/ ) támogatása, különös tekintettel a környezeti hatásokra és azok éghajlati adaptációjával és veszélycsökkentéssel való összefüggéseire.

Tovább a teljes cikkre

A közúti közlekedés kibocsátásának magyarázata – nem technikai kalauz

Publikálva: 2016. február 1.

A közúti közlekedés fontos forrása mind a szennyező anyagoknak, mind pedig az üvegház-gázoknak. Bár az elmúlt évtizedekben a járművek hatékonysága nőtt, a szektor jelenleg az európai üvegház-gáz kibocsátás ötödéért felel. A járművek kibocsátása ahhoz is hozzájárul, hogy Európa számos városában a légszennyezettség mértéke meghaladja az EU határértékeket.

Tovább a teljes cikkre

Az európai környezet – Állapot és előretekintés 2015: Összefoglaló

Publikálva: 2015. április 16.

Magyar nyelven is elérhető az EURÓPAI KÖRNYEZET - ÁLLAPOT ÉS ELŐRETEKINTÉS 2015 című jelentés összefoglalója.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Nyitólap

Navigáció