Hírek, aktualitások

Október 21. – Földünkért világnap – amire csak itthon emlékezünk

Publikálva: 2021. október 19.

Éppen 30 évvel ezelőtt, 1991. október 21-én indult útjára a „Földünkért…” (Caring for the Earth) nevű világméretű kampány…

Tovább a teljes cikkre

A tettekhez szükséges tudás

Publikálva: 2021. október 14.

Az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) egyedülálló fenntarthatósági célokat tűzött ki az Európai Unió elé, és átalakító változásokra szólít a társadalom egészében. Az ilyen nagy horderejű változások megvalósításához Európának tudásra van szüksége a cselekvéshez. Ez az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ma közzétett jelentése szerint a meglévő tudás jobb felvételét és felhasználását, új típusú ismereteket, új ismeretszerzési módokat, és egyes szakpolitikai területeken jobb adatokat és konkrétabb célokat jelent.

Tovább a teljes cikkre

Konferencia a fenntarthatósági kutatásokról

Publikálva: 2021. október 14.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia negyedik előrehaladási jelentéséhez készült kutatások eredményeit mutatták be október 11-én a Parlament Gobelin termében. Ahogy Dr. Bartus Gábor (Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa titkára) üdvözlő beszédében kiemelte, jelenlegi Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia 2024-ig szól, így tehát el kell kezdeni megalkotni a következőt. Ugyanakkor a célok nagy része nem valósult meg…Az alábbi információk munkaközi anyagok és nem tükrözik a Magyar Kormány álláspontját, de elősegíthetik a fenntartható fejlődésbe való átmenetről való közös gondolkodást.

Tovább a teljes cikkre

Ökológiai kapcsolatok a Kárpátokban és azon túl

Publikálva: 2021. október 8.

Ökológiai összeköttetésekről („Protected Areas – Cornerstones of Ecological Connectivity in the Carpathians and Beyond”) rendeztek nemzetközi konferenciát Visegrádon 2021. szeptember végén. Az alábbiakban erről adunk szubjektív összefoglalót – hangsúlyozva, hogy az elhangzottak nem feltétlenül egyeznek a magyar kormány álláspontjával, ugyanakkor a fenntarthatóságba való átmenetről valók özös gondolkodáshoz jelentősen hozzájárulhatnak.

Tovább a teljes cikkre

Éghajlatváltozás, vízügy, Duna Régió…

Publikálva: 2021. október 7.

Nemzetközi konferenciát tartottak Pozsonyban vízügyi igazgatás kihívásairól és lehetőségeiről - az éghajlat változása tükrében. Az EU Duna Régió Stratégia szlovák elnöksége és a „Vízminőség” Prioritás terület csapata közös rendezvényéről az alábbiakban adunk rövid beszámolót.

Tovább a teljes cikkre

Egy Egészség (One Health) gondolatköre

Publikálva: 2021. október 7.

Az elmúlt három évtizedben egyre világosabbá vált, hogy az új, kialakulóban lévő zoonózisos (zoonotic) fertőző betegségek többsége állatokból, különösen vadon élő állatokból származik, és hogy megjelenésük fő hajtóereje az emberi tevékenységekhez kapcsolódik - beleértve az ökoszisztémák és a földhasználat változásait, a mezőgazdaság intenzívebbé válását, az urbanizációt, valamint a nemzetközi utazást és kereskedelmet.

Tovább a teljes cikkre

EcoVeloTour projekt: kerékpáros turizmus a Duna régióban

Publikálva: 2021. október 1.

Lezárult az EcoVeloTour projekt, amely a fenntartható turizmus, ezen belül kiemelten a Duna régiót átszelő Eurovelo nemzetközi kerékpáros útvonalhoz kapcsolódó kerékpáros turizmus fejlesztését tűzte ki célul. Az alábbiakban a főbb eredményeket osztjuk meg.

Tovább a teljes cikkre

Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia (NTFS)

Publikálva: 2021. szeptember 24.

Magyarország az európai uniós tagállamok sorában elsőként foglalta törvénybe, hogy 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet (2020 évi XLIV. törvény a klímavédelemről). Az ehhez vezető utat határozza meg a Kormány által elfogadott Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia.

Tovább a teljes cikkre

„Koszolják össze a kezüket a diákok!” – körforgásos gazdaságról

Publikálva: 2021. szeptember 22.

A körforgásos gazdaság egyénekre vonatkozó oldaláról, a vásárlói magatartásról tartottak megbeszélést „Circular behaviour” címmel az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szervezésében 2021. szeptember 22-én. Az alábbiakban ebből adunk közre gondolatokat.

Tovább a teljes cikkre

Az emberekkel az emberekért: innováció a fenntarthatóságért

Publikálva: 2021. szeptember 17.

Az innováció egyszerre elsődleges forrása a rendszerszintű környezeti és fenntarthatósági kihívásoknak, és ugyanakkor a társadalom mindezekre adott válaszainak is alapvető eleme. A technológiai innováció, amely Európa-szerte politikai prioritás, történelmileg a társadalom és az ökoszféra fő „változtatója”. Bár a technológiai újítások számos előnnyel járnak, jelentős járulékos veszélyeket és új kihívásokat is hozhatnak.
Az alábbiakban az „Az emberekkel az emberekért: innováció a fenntarthatóságért” című publikáció teljes szövegét közöljük magyar fordításban.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Nyitólap

Navigáció