Hírek, aktualitások

Földünk 2020 évi bajnokai

Publikálva: 2020. január 24.

Az ENSZ Környezetvédelmi Program titkárságától kapott tájékoztatás szerint jelölni lehet a Föld 2020 évi Bajnokai (2020 Champions of the Earth) díjra, 4 kategóriában (politikai vezetés, inspiráció és cselekvés, vállalkozói jövőkép, tudomány és innováció) kormányzati, civil és magán szektorból egyaránt. Nevezéseket 2020. március 20-ig fogadnak a http://unep.org/nominate-champion (https://www.unenvironment.org/championsofearth/nominate-champion ) linken, ahol a feltételekről is részletesebb információ található.

Tovább a teljes cikkre

SOER 2020

Publikálva: 2020. január 23.

Európa nem fogja teljesíteni 2030-ra kitűzött céljait, ha a következő tíz évben nem lép fel sürgősen annak érdekében, hogy kezelje a biológiai sokféleség riasztó mértékű csökkenését, az éghajlatváltozás növekvő hatásait és a természeti erőforrások túlzott felhasználását. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb környezeti állapotjelentése szerint Európa korábban nem látott mértékű és sürgősségű környezeti kihívásokkal szembesül. A jelentés szerint azonban mindezek ellenére van ok a reményre, mert a közvélemény egyre inkább tisztában van a fenntartható jövőre való áttérés, a technológiai innovációk, a fokozottabb közösségi részvétel, valamint az európai zöld megállapodáshoz hasonló, határozottabb uniós fellépés szükségességével.

Tovább a teljes cikkre

EIONET tengerügyi szakértői workshop

Publikálva: 2020. január 23.

2019. novemberében tartották az EIONET tengerügyi szakértői workshop-ját. Az alábbiakban erről számolunk be.

Tovább a teljes cikkre

EIONET Műhelymunka – „Zöld mindennapok”

Publikálva: 2019. december 20.

A társadalom átalakulásáról, a környezeti kérdések megítélésének változásáról rendeztünk beszélgetést 2019. november 27-én az Agrárminisztérium Kupolatermében, Az alábbiakban ezt foglaljuk össze – a teljesség igénye nélkül. Az elhangzó vélemények nem feltétlenül felelnek meg a Minisztérium álláspontjának.

Tovább a teljes cikkre

„A gazdaság átalakítása a GDP növekedését hozza; 2050-re 2,5-ször gazdagabbak leszünk”

Publikálva: 2019. november 22.

Az éghajlatváltozásról tartottak három napos nemzetközi konferenciát Pozsonyban. Az esemény kiemelt hangsúlyt adott a települések tevékenységeinek, és a jövőkutatásnak (foresight) is. Mint kiemelték, a modellezések szerint a karbonsemleges gazdaság elérése kifejezetten pozitívan hat a GDP-re.

Tovább a teljes cikkre

Hajózás és környezet

Publikálva: 2019. november 20.

A folyók hajózhatóságát elősegítő projektek integrált tervezéséről tartottak rendezvényt Budapesten november 12-én. Az eseményről az alábbiakban számolunk be – a teljesség igénye nélkül.

Tovább a teljes cikkre

„A repülés szégyene”

Publikálva: 2019. október 31.

Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2016-os publikációja szerint a vasúti utazás kilométerenként átlagosan 14 gramm CO2 kibocsátást eredményez, míg ez a szám repülőgépes utazás esetén 285 gramm. Ez a Budapest – Brüsszel (1129 km) oda-vissza utazás esetében vasúton 34 832 gramm kibocsátást jelent, repülőgéppel pedig 709 080 gramm CO2 kibocsátást.

Tovább a teljes cikkre

Hulladék workshop

Publikálva: 2019. október 11.

Az EIONET szakértői hálózat hulladékgazdálkodással foglalkozó Nemzeti Referencia Központjai 2019. szeptember 25-26-án tartottak workshop-ot. Az alábbiakban erről adunk összefoglalót.

Tovább a teljes cikkre

Klímacsúcs: még van, aki forrón szereti?

Publikálva: 2019. október 10.

Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet. Az alábbiakban ismét dr. Faragó Tibor, CSc., c. egyetemi tanár egyik írását osztjuk meg: „Klímacsúcs: még van, aki forrón szereti?” címmel. (Az írás eredetileg a Fenntartható Fejlődés Plusz (HVG-kiadvány) 24-26. oldalán jelent meg.

Tovább a teljes cikkre

Az NRC FLIS csoport ülése

Publikálva: 2019. október 9.

Az EIONET hálózat Forward Looking and Services (FLIS) csoportja 2019. október 1-2-án tartotta éves ülését. Az alábbiakban erről számolunk be röviden.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Nyitólap

Navigáció