Hírek, aktualitások

Levegőminőség Európa városaiban

Publikálva: 2022. július 20.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által közzétett frissített európai városi levegőminőségi adatok szerint 2020-ban és 2021-ben a levegőminőség tekintetében a legtisztább európai városok a svéd Umeå, valamint a portugáliai Faro és Funchal voltak. Az áttekintés mellett az EEA két olyan jelentést is közzétett, amelyek a különböző EU-, és ENSZ-EGB-előírások által megcélzott légszennyező anyagok kibocsátásával foglalkozik.

Tovább a teljes cikkre

Fürdővizek: Európa legtöbb fürdővize megfelel a legmagasabb elvárásoknak is

Publikálva: 2022. június 9.

A most közzétett éves fürdővízjelentés azt mutatja, hogy 2021-ben Európa fürdőhelyeinek csaknem 85%-a megfelelt az Európai Unió legszigorúbb „kiváló” vízminőségi előírásainak. Az értékelés jól mutatja, hol találhatják meg az úszók a legjobb minőségű fürdőhelyeket Európa-szerte ezen a nyáron. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság együttműködésével készített értékelése Európa-szerte 21 859 fürdőhely megfigyelésén alapul. Ezek 2021-ben az EU-tagállamokra, Albániára és Svájcra vonatkoznak.

Tovább a teljes cikkre

A fenntartható jövő elképzelése Európa számára

Publikálva: 2022. június 7.

A fenntartható Európa megvalósításához messzemenő társadalmi változásra van szükség, amely a gazdaság és a társadalom minden területét érinti. Ezzel az összetett kormányzási kihívással szemben az európai kormányok és társadalmak egyre gyakrabban keresnek jövőkutató (foresight) megközelítéseket, hogy feltárják a lehetséges jövőket és azt, hogy ezek mit jelentenek a mai szakpolitikák és intézkedések szempontjából. Ebben az összefüggésben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és annak tagországokra kiterjedő hálózata (Eionet) olyan képzelményeket (imagineries) dolgozott ki, amelyek lenyűgöző, megfogható és kontrasztos képeket kínálnak arról, hogyan nézhet ki egy fenntartható Európa 2050-ben. Azáltal, hogy elősegítik a jövő alakulására vonatkozó gondolkodást, a képzelmények értékes eszközt képviselnek a jövőkutatások elemzéséhez és értékeléséhez.

Tovább a teljes cikkre

Földfoglalás és talajromlás funkcionális városi területeken

Publikálva: 2022. május 12.

Földfoglalás és talajromlás funkcionális városi területeken (Land take and land degradation in functional urban areas) címmel jelentette meg legújabb jelentését az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environmental Agency https://www.eea.europa.eu/ ). Bár a címlapon Budapest látképe van a magyar Parlamenttel a középpontban, a fotó a változatos földhasználat nagyszerű megjelenítése miatt került oda – hiszen a jelentés szerzői Európai léptékben gondolkodnak.

Tovább a teljes cikkre

(Környezeti) adók szerepe a fenntarthatóságba való átmenet támogatásában

Publikálva: 2022. február 22.

Ez a tájékoztató két nagyítón keresztül vizsgálja a környezetvédelmi adók szerepét. Először is elemzi az adók múltbeli és jelenlegi tendenciáit a bevételnövelő képességük tekintetében; valamint azoknak a reformprogramoknak az alapjaként való felhasználását, amelyek célja, hogy az adókat az emberi munkáról és a tőkéről az erőforrások felhasználására és a környezetszennyezésre helyezzék át. Másodszor, mérlegeli az elkövetkező évtizedben az energiaadók és a karbon-árazás lehetőségeit - részben mint bevételi lehetőségekét, részben mint ami lehetővé teheti, hogy az EU (a céljainak megfelelően) 2050-re valóban klímasemleges legyen, és részben az adórendszerek átcsoportosításra gyakorolt hatásait.

Tovább a teljes cikkre

Kinek jó a természet a városokban? A városi „zöld” és „kék” területekhez való hozzáférés társadalmi egyenlőtlenségei Európa-szerte

Publikálva: 2022. február 22.

A parkok, városi erdők, fákkal szegélyezett utcák és folyópartok támogatják a városi jóllétet, mivel teret adnak pihenésre, kikapcsolódásra és testmozgásra, valamint alacsonyan tartják a hőmérsékletet. Nem mindenki éri el ugyanúgy a városi zöldterületeket Európa-szerte. Ez a tájékoztató áttekinti a városi zöld- és kékterületekből származó egészségügyi előnyökhöz való hozzáférés társadalmi-gazdasági és demográfiai egyenlőtlenségeinek európai bizonyítékait. Példákat mutat be olyan zöldfelületekre, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy megfeleljenek veszélyeztetett és hátrányos helyzetű társadalmi csoportok igényeinek is.

Tovább a teljes cikkre

COVID-19: tanulságok a fenntarthatóságról

Publikálva: 2022. január 26.

Ez az összefoglaló a „Változás történetei („Narratives for Change”) sorozathoz tartozik, amely feltárja, hogy milyen sokféle ötletre van szükség társadalmunk fenntarthatóságba való elmozdításához, és az Európai Zöld Megállapodás („European Green Deal”) céljainak megvalósításához. A téma: a COVID-19 járvány tanulságai („COVID-19: lessons for sustainability”). Vajon hogyan lehet ezeket a tanulságokat alkalmazni a fenntarthatóságra való törekvésünkben, és hogyan irányíthatjuk társadalmunkat úgy, hogy tiszteletben tartsuk bolygónk egészségét („planetary health”), mint az emberi és gazdasági egészség előfeltételét?

Tovább a teljes cikkre

Szlovák és cseh környezeti állapotjelentések

Publikálva: 2022. január 13.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség környezeti állapotjelentésekkel foglalkozó szakértői csoportja (SoE) 2022. január 11-én tartott online ülést, amelyen a szlovák és a cseh környezeti állapotjelentéseket mutatták be - Ján Mičuda és Tereza Kochova közreműködésével. Az alábbiakban erről adunk rövid összefoglalót.

Tovább a teljes cikkre

Stratégiai jövőkutatás jelentés 2021

Publikálva: 2022. január 3.

Az EU környezeti szakpolitikáinak fejlődésével („EU policy developments”) foglalkozott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2021. december 8-án tartott online ülése. Az alábbiakban Lucia Soriano Irigaray, az EC Secretariat-General munkatársa „A 2021-es Stratégiai jövőkutatás jelentés bemutatása” (Presentation of the 2021 Strategic Foresight Report) című előadásából adunk rövid összefoglalót.

Tovább a teljes cikkre

Forgatókönyvek Európa 2050-re fenntarthatóvá válására

Publikálva: 2022. január 3.

Forgatókönyvek Európa 2050-re fenntarthatóvá válására (Scenarios for a sustainable Europe in 2050) című projekt részanyagain dolgoztak az EIONET jövőkutatás (futuresight) szakemberei online műhelymunkán november 17-én és 22-én. Az alábbiakban erről számolunk be röviden.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Nyitólap

Navigáció