Hírek, aktualitások

2021 a vasút európai éve

Publikálva: 2021. január 19.

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. Az alábbiakban az Európai Parlament „2021 a vasút európai éve” című cikkét közöljük – azzal, hogy annak részleteivel nem feltétlenül értünk egyet.

Tovább a teljes cikkre

Növekedés gazdasági növekedés nélkül

Publikálva: 2021. január 15.

Beszámolót adott ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2021 januárjában a növekedés fogalmának elemzéséről „Growth without economic growth” címmel. Az alábbiakban ebből idézünk.

Tovább a teljes cikkre

ÚTMUTATÓ A FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁSI TERV (SUMP) KIDOLGOZÁSÁHOZ ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ

Publikálva: 2021. január 5.

A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) és a Mobilissimus Kft. együttműködésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, A hazai fenntartható városi mobilitási tervek (SUMP) hatásainak vizsgálata és útmutatójának továbbfejlesztése projekt keretében elkészült az ÚTMUTATÓ A FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁSI TERV (SUMP) KIDOLGOZÁSÁHOZ ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ második kiadásának magyar fordítása.

Tovább a teljes cikkre

Álmodjunk együtt: Út egy jobb jövő felé – Ferenc pápa

Publikálva: 2020. december 29.

„Isten arra kér minket, hogy merjünk valami újat teremteni. Nem térhetünk vissza a krízis előtti politikai és gazdasági rendszerek hamis értékpapírjaihoz.”

Tovább a teljes cikkre

Elég zöld-e a kicsit zöldebb?

Publikálva: 2020. december 14.

A finanszírozási rendszerek fenntarthatóvá alakítása alapvetőn fontos, de egy igen összetett folyamat. Az EU Bizottság vezetésével folytatott munka 2020. decemberi online megbeszélésén Nathan Fabian, a Fenntartható Finanszírozás Platform (Platform on Sustainable Finance) vezetője vázolta az átmeneti (TRANSITIONAL ACTIVITIES) és a képessé tevő tevékenységek (ENABLING ACTIVITIES) fogalomkörét.

Tovább a teljes cikkre

Segíti-e a COVID-krízis az innovációt?

Publikálva: 2020. december 8.

A COVID-krízis első hulláma elképesztően előrelendítette a digitalizálódást. Elindult a telemedicina, a digitális oktatás, a virtuális találkozók rendszere, teljes cégek vonultak home office üzemmódba...

Tovább a teljes cikkre

COVID és az éghajlatváltozás

Publikálva: 2020. december 7.

COVID és az éghajlatváltozás - ez volt a témája az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2020. december 3.-i beszélgetésének, amelyben JUM SKEA (Professor, Imperial College London's Centre for Environmental Policy; Co-chair of Working Group III - Intergovernmental Panel on Climate Change) és JAROSALV MYSIAK (Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici - Università Ca' Foscari Venezia; Director of the research division Risk Assessment and Adaptation Strategies) vettek részt. Az alábbiakban ebből adunk összefoglalót.

Tovább a teljes cikkre

ENSZ főtitkár: „a biológiai sokféleség táplálja az életet”

Publikálva: 2020. december 3.

A bolygó állapotáról festett elkeserítő képet, majd vázolta a reményre mégis okot adó tényezőket António Guterres, az ENSZ főtitkára tegnap, a Columbia Egyetemen elmondott beszédében.

Tovább a teljes cikkre

Környezetpolitika: amit kell, amit lehet, és amit érdemes

Publikálva: 2020. december 2.

A finanszírozási rendszerek fenntarthatóvá alakítása alapvetőn fontos, de egy igen összetett folyamat. Az EU Bizottság vezetésével folytatott munka 2020. novemberi online megbeszélésén Nathan Fabian, a Fenntartható Finanszírozás Platform (Platform on Sustainable Finance) vezetője vázolta a kritériumrendszer megalkotásának összefüggéseit.

Tovább a teljes cikkre

A világ helyzete: fenntarthatóbb lett-e és lesz-e a világ?

Publikálva: 2020. december 1.

Az EIONET oldal készséggel megoszt olyan cikkeket, írásokat, véleményeket is, amelyekkel esetleg nem ért egyet, de azok közös gondolkodást serkentenek a fenntarthatóságba való átmenet témaköreiről. dr. Faragó Tibor, CSc., c. egyetemi tanár cikkeit korábban is örömmel adtuk közre. Alább egy online előadás összefoglalását publikáljuk, amely a Magyar Fenntartható Csúcs című e-konferencián (2020. november 19.) hangzott el arról, hogy fenntarthatóbb lett-e és lesz-e a világ.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Nyitólap

Navigáció