Hírek, aktualitások

Hulladék workshop

Publikálva: 2019. október 11.

Az EIONET szakértői hálózat hulladékgazdálkodással foglalkozó Nemzeti Referencia Központjai 2019. szeptember 25-26-án tartottak workshop-ot. Az alábbiakban erről adunk összefoglalót.

Tovább a teljes cikkre

Klímacsúcs: még van, aki forrón szereti?

Publikálva: 2019. október 10.

Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet. Az alábbiakban ismét dr. Faragó Tibor, CSc., c. egyetemi tanár egyik írását osztjuk meg: „Klímacsúcs: még van, aki forrón szereti?” címmel. (Az írás eredetileg a Fenntartható Fejlődés Plusz (HVG-kiadvány) 24-26. oldalán jelent meg.

Tovább a teljes cikkre

Az NRC FLIS csoport ülése

Publikálva: 2019. október 9.

Az EIONET hálózat Forward Looking and Services (FLIS) csoportja 2019. október 1-2-án tartotta éves ülését. Az alábbiakban erről számolunk be röviden.

Tovább a teljes cikkre

Hajózni muszáj?

Publikálva: 2019. október 8.

Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet. Az alábbiakban a dunai hajózásról összegyűjtött adatokat osztunk meg – elsősorban vitaindító szándékkal.

Tovább a teljes cikkre

Megmenthető élelmiszer

Publikálva: 2019. szeptember 26.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége „reducefoodwaste – A megmenthető élelmiszer” című rendezvényén számolt be Bodnárné Sándor Renáta, a Bay Zoltán Kft. munkatársa a STREFOWA (Stratégiák az élelmiszerhulladék csökkentésére és kezelésére Közép-Európában) projekt elmúlt három évben - az Európai Unió támogatásával - végzett tevékenységéről. A rendezvényen lehetőséget kaptak a témakör érintettjei is bemutatni saját problémáikat és megoldási javaslataikat az élelmiszerveszteség csökkentésére.

Tovább a teljes cikkre

Csúcstalálkozók

Publikálva: 2019. szeptember 20.

Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet. Az alábbiakban ismét dr. Faragó Tibor, CSc., c. egyetemi tanár egyik írását osztjuk meg: „Csúcstalálkozók” címmel. (Az írás eredetileg „Felelősség és ígéretek az élhető világért” címen a Szép Szó 2019. szeptember 14-én megjelent számában jelent meg.)

Tovább a teljes cikkre

KlímaSztár 2019

Publikálva: 2019. szeptember 19.

Szeptember 17-én adták át a 2019-es év KlímaSztárjainak a díjat. Az immáron évek óta meghirdetett pályázaton olyan közösségek mérettek meg, akik az éghajlat kérdéseire eredményesen, és másolhatóan reagáltak. Alább erről adunk korántsem teljes beszámolót.

Tovább a teljes cikkre

Fenntarthatóságba való átmenet, vagy bezáródás?

Publikálva: 2019. szeptember 16.

Egyre többen felismerik, hogy a jólét elérése a környezeti korlátokon belül alapvető változásokat igényel a termelés és a fogyasztás alapvető rendszereiben. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közzétett jelentése tíz fókuszterületet határoz meg a fenntarthatósági átmenetek lehetővé tételére.

Tovább a teljes cikkre

Az éghajlatváltozás fenyegeti az európai mezőgazdaságot

Publikálva: 2019. szeptember 10.

Az éghajlatváltozás fokozódó negatív hatásai miatt várhatóan csökken a növény- és állattenyésztés, sőt egyes déli és mediterrán részeken abba is maradhat - áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ma közzétett jelentésében. A tanulmány szerint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást az Európai Unió mezőgazdasági ágazatának kiemelt prioritásként kell kezelni, ha az olyan szélsőséges eseményekkel szembeni ellenálló képességet kíván javítani, mint az aszály, a hőhullámok és az áradások.

Tovább a teljes cikkre

Fenntartható finanszírozás – véleményezésre

Publikálva: 2019. július 18.

A Föld államai jövőképük közös kifejezéseként 2015 szeptemberében csatlakoztak az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz (Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development). A megvalósítás lassan halad – egyebek mellett a projekt-finanszírozás elégtelensége miatt is. Mindeközben a bankok és pénzintézetek egyes források szerint nehezen találnak jó befektetési lehetőségeket – egyebek mellett az éghajlati kockázatok növekedése miatt…

Tovább a teljes cikkre

Menü

Nyitólap

Navigáció