Többet kevesebből: erőforrás-hatékonyság Európában

Publikálva: 2016. június 23.

Sok európai állam felismeri a nyersanyagok (fémek, szénalapú üzemanyagok, ásványok) hatékonyabb használatának gazdasági előnyeit. De ennél többre van szükség a kirajzolódó trendek megerősítéséhez: erősebb szakpolitika kell az energiahasználatban, az erőforrások felhasználásában, a hulladékgazdálkodásban és a körforgásos gazdaságban. Ezek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentésének főbb megállapításai.

A „Többet kevesebből – erőforráshatékonyság Európában” című jelentés mélységében tekinti át a az erőforrás-hatékonyság nemzeti megközelítéseit és szakpolitikáit, és részletesen feltárja a vonatkozó szakpolitikák, stratégiák és célok hasonlóságait és eltéréseit. A dokumentum az államok által végzett felmérésekre épül, amely elvégzésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environmental Agency, EEA)  39 tagállama közül 32 együttműködött. Az államok részletesen beszámoltak az erőforrás-hatékonyságra vonatkozó szakpolitikájukról, és példákat is adtak a jó kezdeményezésekre és gyakorlatokra.

A jelentés legfőbb célja az, hogy bátorítsa az államokat arra, hogy megosszák információikat és tapasztalataikat az erőforrás-hatékonyság fejlesztésének témájában. A munka hozzájárul a hatékonyság növelésre és körforgásos gazdaságra vonatkozó tudásanyag bővüléséhez, és érthetőbbé teszi a térség szakpolitikai megközelítéseit.

A kutatás szerint 2000 és 2014 között az erőforrások használata az Európai Unióban csökkentést mutatott mind abszolút értékben (12%-os csökkenés), mind pedig személyekre vetítve (15,5-ről 13,1-re személyenként). Az erőforrás-hatékonyság gazdasági haszna a legfontosabb hajtóerő a legtöbb államban; a „többet kevesebből” logika széles körben elterjedt. A hatékonyság növelésének leggyakoribb hajtóereje a versenyképesség növelésének vágya, az alapanyagok ellátásának biztosítása, az importtól való függő helyzet csökkentése, és a környezeti nyomás csökkentése.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a legnagyobb kihívás a jelenlegi eredmények tartós biztosítása, és hogy a helyzet a gazdasági válság elmúltával, a gazdaság növekedésével hosszabb távon ne mutassa újra a nyersanyagok növekvő használatát. A kutatás azt is megmutatja, hogy volna lehetőség a szakpolitikák és a végrehajtási módok tovább fejlesztésére, hiszen a jó praktikák megismertetése nyilvánvalóan hasznot hozna az államok között egyébként nagy eltérések összehasonlításával.

A jelentés, és az azt kiegészítő 32 önálló országjelentés az ügynökség EIONET hálózatának segítségével jött létre. Szintén részt vett a munkában az Európai Hulladék és Zöldgazdasági Anyaghasználati Témaközpont (European Topic Centre on Waste and Materials in a Green Economy, ETC/WMGE).

Kulcs megállapítások:

Körforgásaos gazdaság

Menü

Nyitólap

Navigáció