Fenntarthatósági átmenetek: politika és gyakorlat

Publikálva: 2019. szeptember 16.

Egyre többen felismerik, hogy a jólét elérése a környezeti korlátokon belül alapvető változásokat igényel a termelés és a fogyasztás alapvető rendszereiben. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közzétett jelentése tíz fókuszterületet határoz meg a fenntarthatósági átmenetek lehetővé tételére.

Egyre többen felismerik, hogy a jólét elérése a környezeti korlátokon belül alapvető változásokat igényel a termelés és a fogyasztás alapvető rendszereiben. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közzétett jelentése tíz fókuszterületet határoz meg a fenntarthatósági átmenetek lehetővé tételére.

Image © Eszter Barbara Bakó, My City /EEA

Az EEA „Fenntarthatósági átmenetek: politika és gyakorlat” című jelentése meghatározza az európai és globális rendszerszerű környezeti és éghajlati problémákra adható szakpolitikai lehetőségeket. A jelentés 10 üzenet-csomagot fogalmaz meg, amelyben kiemeli, hogy hogyan használhatják fel a kormányok és más szereplők a rendszerszerű változásokat a hosszútávú fenntarthatósági célok érdekében.

Különösen az európai élelmiszer-, energia- és mobilitási rendszerekre összpontosítva, a jelentés szemlélteti a különféle innovációk - társadalmi gyakorlatok, üzleti modellek, technológiák - előmozdításának fontosságát, amelyek új életmódot és gondolkodást idézhetnek elő. Hangsúlyozza annak kritikus fontosságát, hogy fel kell hatalmazni a városokat - mint innovációs és hálózati csomópontokat - hogy átirányítsák a pénzügyi áramlásokat a fenntartható és átalakuló innovációk felé, és hogy enyhítsék az elkerülhetetlen meglepetéseket és zavarokat, é hogy szociálisan elfogadható eredményeket érjenek el.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a fenntarthatósági átmenetek eléréséhez az összes politikai terület és kormányzati szint együttes működésére van szükség a polgárok, vállalkozások és közösségek kreativitásának és hatalmának kiaknázása érdekében. A környezet- és éghajlat-politikai eszközök továbbra is nélkülözhetetlenek, de a rendszerek átalakítása sok más terület koherens hozzájárulását igényli, kezdve a kutatást és az innovációt, az ipart, a versenyt és a kereskedelmet, a foglalkoztatást, az oktatást és a jólétet.

Új fogalmak

A kiadvány egyik erőssége a jelentés végén található szójegyzék, amely a fenntarthatóság fogalomkörének megvitatásakor gyakran használt fogalmak jelentését tisztázza:

Bezáródás (lock-in)

A jelentés részletesen kifejti a bezáródás (lock-in) fogalmát (2.1 Szövegdoboz).

Gazdasági és szociális koráltok (economic and social barriers)

Politikai korlátok (political barriers)

Rendszerszerű kapcsolódások (systemic interlinkages)

Háttér

Az új jelentés része az Európai Környezetvédelmi Ügynökség fenntarthatóságba való átmenetet célzó folyamatos munkájának, amely az ügynökség legutóbbi öt évente megjelenő nagyjelentésének (https://www.eea.europa.eu/soer) eredményeire épül.

Az Ügynökség témabeli kiadványai egyebek mellett a “Fenntarthatóságba való átmenet távlatai" (Perspectives on transitions to sustainability) című kiadvány, amely kereteket, koncepciókat és elemző módszereket ad a témához.

Fenntarthatóságba való átmenet távlatai

Hasonló a “Fenntarthatósági átmenetek – most, de hosszútávra" (Sustainability transitions — Now for the long term) című jelentés, amely a már megvalósuló helyi tevékenységekből ad esettanulmányokat.

Fenntarthatósági átmenetek – most, de hosszútávra

Az Ügynökség a következő öt évente megjelenő nagyjelentését (SOER 2020) 2019 decemberében teszi közzé.

Hans Bruyninckx 2019. június 26. EIONET Napi angol nyelvű előadásáról itt olvashat részletesen.

 A fenntartható fejlődés fogalmáról bővebben itt olvashat.

Menü

Nyitólap

Navigáció