Körforgásosnak tervezett – termékek a körforgásos gazdaságban

Publikálva: 2017. június 23.

Az olyan fogyasztási cikkek gyártásakor, mint például a mobil telefon, a hosszabb élettartam, a könyebb javíthatóság és az újrahasznosíthatóság alapvetően fontos az erőforrás-hatékony körforgásos gazdaság eléréséhez. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése kihangsúlyozza, hogy a körforgásos üzleti modell nem bízhat egyedül a jobb terméktervezésben; szükséges az érintett szolgáltatások és infrastruktúrák fejlesztése is.

Az EEA kiadványa, amelyet Helsinkiben, a Körforgásos Gazdasági Világfórumon (World Circular Economy Forum) mutattak be a Körforgásosnak tervezett – termékek a körforgásos gazdaságban (Circular by design — products in the circular economy) címet viseli. A jelentés bemutatja, hogy mi vezérli a termékek tervezését, és hogy az alakuló trendek hogyan segíthetik vagy akadályozhatják a körforgásos gazdaság fejlődését és a hatékonyabb anyaghasználatot.

 Körforgásossá válunk

Jelenleg a termékek tervezése a lineáris modellen alapul (gyártunk – használunk – eldobunk), amely erősen függ a viszonylag olcsó és bőségesen rendelkezésre álló alapanyagoktól és energia készletektől. Mindez olyan súlyosbodó környezeti gondokhoz vezetett, mint a növekvő hulladékmennyiség, a széndioxid kibocsátás és a fajgazdagság elvesztése.

A körforgásos gazdaság a hatékony és fenntartható(bb) anyaghasználat ígéretét hozza. Az anyagok és a termékek értékét a lehető legmagasabban kellene tartani a lehető leghosszabb ideig. Ez csökkenti az alapanyagok és az energia iránti igényt, és így kisebb szénkibocsátáshoz vezethet. Csökken a termékek életciklusához kapcsolódó környezeti terhelés is - az alapanyagok kitermelésekor, a termékek gyártásakor, a használatukkor, és a használatuk utáni lerakásukkor vagy elégetésükkor.

Ilyen vonatkozásban az erőforrás-hatékonyság növelése, és a hulladék létrejöttének csökkenése, az újrahasználat, a javítás és az anyagok szelektív gyűjtésének fejlesztésével) kulcs fontosságú. Az EEA jelentése kihangsúlyozza, hogy az újrahasználat, a termékek javítása és rendbehozása jelentős környezeti és gazdasági eredményt hozhat, például a kevésbé környezetterhelő termékek tervezésének ösztönzésével és a szolgáltatások átalakulásával.

Alapvető folyamatok

Bár a lineáris gazdaság mélyen beágyazott, mégis a fejlődő termelési és vásárlási trendek azt mutatják, hogy a termékek szerepe a társadalomban változik, ami elősegíti a körforgásos anyaghasználatot. Például az olyan új technikák, mint a háromdimenziós nyomtatás, lecsökkenthetik a hagyományos anyaghasználatot, vagy éppen lehetővé tehetik pótalkatrészek nyomtatását, így megnövelve az eszközeink élettartamát. Ugyanakkor egyes fejlesztések, amelynek révén igen vegyes alapanyagok kerülnek beépítésre egyes termékekben, megnehezíthetik a reciklálást.

A jelentés megmutatja, hogy a vizsgált folyamatok egyelőre meglehetősen bizonytalan képet adnak. Sok fog függni a kormányok intézkedéseitől és a pénzügyi kezdeményezésektől, hiszen ezek tehetik az igéretes mag-kezdeményezéseket általános gazdasági modellekké. A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a kormányzati intézkedések hatékonyságához mélyebb tudásra van szükség – elsősorban a termékek, az alapvető üzleti modellek és a vásárlói viselkedés összefüggéseiről.

További információ:

Menü

Nyitólap

Navigáció