Az EEA Igazgatótanácsa 2023. március 23-i ülésén Leena Ylä-Mononent választotta Hans Bruyninckx jelenlegi ügyvezető igazgató utódjának. Hans Bruyninckx hivatali ideje 2023. május 31-én jár le.

Leena Ylä-Mononent választották az Európai Környezetvédelmi Ügynökség következő ügyvezető igazgatójává

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) igazgatótanácsa 2023. március 23-án Leena Ylä-Mononent (Finnország) jelölte az EEA következő ügyvezető igazgatójának. A nyílt pályázati felhívásra jelentkezők előválogatását az Európai Bizottság végezte; a javasolt jelölteket az igazgatótanács személyesen meghallgatta.

Leena Ylä-Mononen jelenleg a finn Környezetvédelmi Minisztérium főigazgatója. Ezt megelőzően felsővezetői pozíciót töltött be az Európai Vegyianyag-ügynökségnél; korábban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságán dolgozott.

Leena Ylä-Mononen a Helsinki Egyetemen szerzett környezettudományi mesterdiplomát.

Laura Burke, az EEA igazgatótanácsának elnöke így nyilatkozott: "Gratulálok Leena Ylä-Mononennek. Biztos vagyok benne, hogy az igazgatótanács kiváló jelöltet választott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség vezetésére. Várakozással tekintünk a Leena Ylä-Mononennel való együttműködés elé, hogy tovább erősítsük az EEA és EIONET-hálózatának szerepét az európai környezetvédelmi és éghajlat-politikák támogatásában."

Leena Ylä-Mononen és Laura Burke 2023 március 23-án (© EEA)

Az EEA ügyvezető igazgatóját öt évre nevezik ki, amely egyszer megújítható. Tíz év hivatali idő után Hans Bruyninckx jelenlegi ügyvezető igazgató hivatali ideje 2023. május 31-én jár le.

Leena Ylä-Mononen felkérést kaphat arra, hogy beszédet mondjon az Európai Parlament ENVI bizottsága előtt, amelyet az európai parlamenti képviselőkkel folytatott eszmecsere követ.

A hivatalos kinevezésre a szükséges formai követelmények teljesítését követően kerül sor.