Bár Európa tengeri és édesvízi tartalékai végtelennek tűnhetnek, fenyegeti őket a növekvő szennyezés, a túlzott kitermelés és az éghajlatváltozás. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) JELZÉSEK 2018 kiadványa feltárja az európai vizek helyzetélt, és választ keres arra, hogy hogyan biztosíthatunk egészséges tengereket, folyókat, tavakat és talajvíz-forrásokat a jövő nemzedékei számára.

Az új Jelzések 2018: A víz az élet kiadvány összegzi a legfrissebb felméréseket és adatokat arról, hogy milyen az európai vizek állapota és jövője. A jelentés azt bizonyítja, hogy a tiszta és egészséges tavak, folyók és tengerek biztosításához alapvetően meg kell változtatnunk a vízhasználatot és a vízkezelést. Mindennek eléréséhez az EU számos szabályzatot tett közzé, amelyek a vízminőség javulását és az európai víztestekre nehezedő nyomás csökkenését szolgálják.

Vízhasználat otthon – részlet a kiadványból

Jelenleg Európa gazdasága átlagosan mintegy 243 000 hektóköbméter vizet használ évente. A felhasznált víz nagyrészét közvetlenül visszavezetik a környezetbe, gyakran fertőzéssel és szennyezéssel együtt, így például veszélyes vegyszerekkel. Ugyanakkor az európai tengerek állapota szörnyű, főként a túlhalászás és az éghajlat változása miatt. A folyók, tavak és vizenyős területek a túlzott tápanyagoktól (elsősorban a mezőgazdaságból eredő nitrogén), és a változó területhasználattól szenvednek. A vegyi szennyezés negatívan hat mind az édesvízi-, mind pedig a tengeri élővilágra.

A víz Európában az életet, az egészséget, élelmet, pihenést, energiát, és még sok mást jelent

A Jelzések 2018: A víz az élet kiadvány úgy tekint a vízre, mint az európai gazdaság részére, ugyanakkor növények és állatok élőhelyére és életfeltételére. A jelentés részletesebben elemzi a víz és a városok kapcsolatát, a műanyag szennyezés kérdését, és az éghajlatváltozás hatásait. Két interjúban példát kapunk a túl sok víz lehetséges kezelésére Hollandiából, és a túl kevés víz problémájának megoldására Máltából. A záró cikk különböző szakpolitikákat és modelleket ajánl a geopolitikai határokon átívelő vizek kezelésére.

A Jelzések 2018: A víz az élet kiadvány angol nyelven, PDF formátumban itt érhető el.

A Jelzések 2018: A víz az élet kiadvány magyar nyelven, PDF formátumban itt érhető el.

Az EEA JELZÉSEK kiadványai évente jelennek meg, könnyen olvashatóak, és a környezetet és éghajlatot érintő kérdéseket járnak körül. A nemrégiben megjelent JELZÉSEK kiadványok

Az EEA a Jelzések 2018: A víz az élet kiadványról várja a visszajelzéseket; az online kérdőív itt érhető el. 

Jelzések 2018: A víz az élet kiadványról készült online kvíz itt érhető el.


További információ: