Connecting Europe Express: vasút Európa jövőképében

Publikálva: 2021. szeptember 7.

A vasút európai évét népszerűsítő Connecting Europe Express a budapesti Keleti pályaudvarra szeptember 19-én 11:35-kor érkezik Arad felől, és aznap 14:55-kor indul tovább Kassa – Varsó irányban.

„A vasút zöld és fenntartható.”

„A vasút zöld és fenntartható. A vasút nagyrészt villamosított, és sokkal kevesebb CO2-t bocsát ki, mint a közúti vagy légi közlekedés. Ez az uniós közlekedésből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának mindössze 0,4%-át teszi ki, míg az összes uniós közlekedés az EU teljes kibocsátásának 25%-át. Ráadásul ez az egyetlen közlekedési eszköz, amely 1990-2017 között folyamatosan csökkentette kibocsátásait és energiafogyasztását, miközben egyre inkább megújuló energiaforrásokat használt.” („It is green and sustainable. Rail is largely electrified and emits far less CO2 than equivalent travel by road or air. It accounts for only 0.4 % of greenhouse gas emissions from EU transport, while all EU transport accounts for 25% of the EU’s total emissions. Plus, it is the only transport means that between 1990-2017 has consistently reduced its emissions and energy consumption, while increasingly using renewable energy sources.” Resource: https://www.connectingeuropeexpress.eu/about/ )

A vasút a közlekedési üvegházgáz-kibocsátások minödössze 0,4%-át adja

A vasút összeköt: az EU-ban több vasút épült, mint akár az USA-ban, akár Kínában vagy Oroszországban

A vasút megfizethető, kényelmes és biztonságos. Akár nyaral, akár üzleti útonvan, bízhat a vasútban, hogy biztonságosan eljut céljához. Ez a legbiztonságosabb szárazföldi szállítási mód, ahol a legalacsonyabb a halálos balesetek előfordulási gyakorisága. Használja a vonatit mobil irodájaként, vagy csak élvezze a kilátást - és hagyja maga mögött a stresszes utakat!

A vasút boztonságos: halálos balesetek száma az egyes közlekedési módoknál (ezer utaskilométerre vetítve)

Vasút Európai Éve

2021 a Vasút Európai Éve (European Year of Rail https://europa.eu/year-of-rail/index_en ), ami rivaldafénybe állítja az egyik legfenntarthatóbb, leginkább innovatív és biztonságos közlekedési módot. Egy sor esemény állítja 2021-ben a vasutat a figyelem középpontjába, ezzel is ösztönözve a vasút használatát mind az utazások, mind pedig a szállítás területén – ezzel is hozzájárulva az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_hu) éghajlat-semlegességi céljainak megvalósításához.

Forrás: https://www.railway.supply/en/the-european-year-of-rail-has-started/

Az EU célja egy modern, integrált közlekedési rendszer kiépítése, amely megerősíti az EU globális versenyképességét, és képes megfelelni a fenntartható, „okos” (smart) és inkluzív növekedéshez kapcsolódó kihívásoknak. A cél felé vezető első lépés egy jól működő infrastruktúra biztosítása, amely hatékonyan, biztonságosan és fenntarthatóan képes szállítani az embereket és az árukat.

A transzeurópai közlekedési hálózatra (Trans-European Transport Network, TEN-T https://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructure/ten-t_en) vonatkozó szakpolitikán keresztül az EU célja egy hatékony, egész EU-ra kiterjedő közlekedési infrastruktúra-hálózat kiépítése. A Connecting Europe Facility (CEF ) a közlekedési, energetikai és digitális infrastrukturális stratégiai beruházások uniós finanszírozási eszköze. A közlekedési ágazatban a CEF elkötelezett a TEN-T megvalósítása iránt, és célja, hogy támogassa a határokon átnyúló kapcsolatok-, és hiányzó összeköttetések beruházásait, valamint elősegítse a fenntarthatóságot és a digitalizációt.

Connecting Europe Express

A Vasút Európai Éve részeként 2021 szeptember 2-től október 7-ig egy különleges uniós vonat járja be a kontinenst, megállva 26 ország több mint 100 városában. A Connecting Europe Express-ről itt mindent megtudhat: https://www.connectingeuropeexpress.eu/

A Connecting Europe Express tervezett útvonala

A vonat 26 országot keresztezve bemutatja a vasút egyesítő erejét. Szerepe az, hogy jobban megértsük azokat a kihívásokat, amelyeket az európai vasútnak le kell küzdenie ahhoz, hogy az utasok és a vállalkozások számára egyaránt választhatóvá váljon.

Tények a Connecting Europe Express-ről:

A tervek szerint Vasút Európai Évét népszerűsítő Connecting Europe Express szeptember 19-én 11:35-kor érkezik a budapesti Keleti pályaudvarra Arad felől, és aznap 14:55-kor indul tovább Kassa – Varsó irányban.

 További információ:

Menü

Nyitólap

Navigáció