Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2016-os publikációja szerint a vasúti utazás kilométerenként átlagosan 14 gramm CO2 kibocsátást eredményez, míg ez a szám repülőgépes utazás esetén 285 gramm. Ez a Budapest – Brüsszel (1129 km) oda-vissza utazás esetében vasúton 34 832 gramm kibocsátást jelent, repülőgéppel pedig 709 080 gramm CO2 kibocsátást.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2016-os publikációja szerint a vasúti utazás kilométerenként átlagosan 14 gramm CO2 kibocsátást eredményez, míg ez a szám repülőgépes utazás esetén 285 gramm. Ez a Budapest – Brüsszel (1129 km) oda-vissza utazás esetében vasúton 34 832 gramm kibocsátást jelent, repülőgéppel pedig 709 080 gramm CO2 kibocsátást.

Resource: Towards clean and smart mobility

Egy egészséges, fejlett 50 éves fa egy év alatt körülbelül 50 kg oxigént termel és 68,75 kg CO2-t dolgoz fel. (A témáról bővebben itt olvashat (https://eionet.kormany.hu/fak ). Ez a fentiekkel összevetve azt jelenti, hogy míg a vasúti utazás CO2terhelését 0,5 fa dolgozza fel, addig légi utazás esetében ehhez 10,31 egészséges, nagy lombkoronájú fa egy éves munkája kell.

Vasúti utazás Co2 terhelésének feldolgozása: [(1244 x 2) x 14] / 68750 = 0,506647

Repülős utazás Co2 terhelésének feldolgozása: [(1244 x 2) x 285] / 68750 = 10,31389

Adók szállnak a repülésre

A repülés külső költségeinek megfizettetésére egyre több repülőtér tervezi különböző díjak, adók bevezetését. Minthogy az EU nem mondott le a szénsemlegesség 2050-ig való eléréséről, ezért több kormány ennek megfelelő intézkedéseket tervez. A német kormány például a jelenlegi 7,5-ről 13,03 euróra emelné a rövidtávú légi utakra kivetett adót . A tervek szerint a plusz bevételből egyebek mellett a vonatjegyekre kivetett adó 19-ről 7 szézalékra történő csökkentését finanszíroznák. Ez körülbelül 10%-kal olcsóbb vonatjegyeket eredményezne.

Amikor repülni már „ciki”

Gyorsan terjed – elsősorban a közösségi médiában – a „flygskam”, azaz a „repülés szégyene” mozgalom. A környezeti gondolatokra kiemelkedően fogékony svédek az utazások tervezésekor a közlekedési mód szén-dioxid-kibocsátását is figyelembe veszik, és így a repülés egyre gyakrabban alul marad.

a „flygskam”, azaz a „repülés szégyene” mozgalom

Egy felmérés szerint 2018-ban 5 svédből 1 repülés helyett a vonatozást választotta. A vasúti közlekedés 32 millió utassal rekordot ért el. Az állami vasútvállalat 2018–2019 telén az üzleti utasok körében 21 százalékos növekedést tapasztalt. Mindennek hatására a svéd kormány bejelentette, hogy 2022-től éjszakai vonatokat állítanak forgalomba a nagyobb európai nagyvárosok felé.

Akkor vonatozzunk!

Mindezzel párhuzamosan új lendületet látszik kapni a vasúti közlekedés, beleértve a távolsági utazásokat is. Sikeresen terjednek az éjszakai vonatozások is: az Osztrák Vasúttársaaság nightjet szolgáltatásaira a jegyek hetekre előre elkelnek. A szolgáltatás szórólapja szerint a vasút CO2 kibocsátás tekintetében 15-ször „környezetvarátabb”, mint az átlagos autó, és 31-szer „zöldebb”, mint a repülés („the railways are 15 times more environmentally friendly than an average car and 31 times more than travelling by plane”).

Az Osztrák Vasúttársaság nightjet szolgáltatásainak vázlata az aktuális reklámfüzetükben

Irány Brüsszel!

A Brüsszelt célzó hivatali forgalom kiszolgálására az osztrák vasúttársaság 2020 januártól Bécsből közvetlen éjszakai vonatot indít . A szolgáltatások részletei még alakulnak: nem tisztázott, hogy a járat minden nap fog-e menni, és az sem, hogy hány órakor ér az EU fővárosába. Ez utóbbi pedig igen fontos: akinek 10:00 órakor kezdődik egy ülése, annak a 11 körüli érkezés már nem lesz vonzó…

Alvóhelyes vagon Bécs főpályaudvarán. (Foró forrása: Raliway Gazette https://www.railwaygazette.com/passenger/nightjet-expands-to-amsterdam-and-brussels/54811.article )

Praktikus tanácsok a Brüsszelbe vonatozóknak

Bécsből este 20:41-kor indul hálókocsis vonat, erről a frankfurti repülőtéren (Frankfurt Flughafen) állomáson érdemes átszállni a Brüsszel Nord-ig (esetenként 250 km/h sebességgel, meglepően halkan és símán) száguldó ICE 18 vonatra.

Visszafelé Brüsszel Nord állomásról 18:34-kor indul az ICE 19, erről Köln főpályaudvarán célszerű leszállni. A gyakori helyi vonatok egyikével át kell zötyögni a Rajna fölött, hiszen a hálókocsis vonat Köln Messe-Deutz állomásról indul 21:19-lor. Ez 10 órakor fut be Bécsbe.

Az utastársak igen sokfélék, a kialakuló beszélgetések sokszor kifejezetten izgalmassá válnak. Hogy milyen az éjszakai Rajna-völgy, vagy a hajnali párából kirajzolódó Passau, azt nem tudom leírni, azt látni kell. A vonaton való alvás természetesen nem lehet olyan kényelmes, mint otthon aludni, de a kanyargó vonat ringatása egészen különleges érzés.

átszállás a frankfurti repülőtéren (Frankfurt Flughafen)

InterCity vonat Brüssels Nord állomáson

 Hálókocsi fülkéje – balra a nappali üléssel, jobbra az ágyakkal