2020. május 13-án nyílt webinar-t szervezett az EIONET a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (Umwelt Bundesamt, UBA) közreműködésével „A hús jövője: a trend elemzéstől a szakpolitikai intézkedésig - The future of meat: from trend analysis to policy action” címmel. A webinar két előadója a hús jövőjéről tartott prezentációt, bemutatva az UBA által végzett kutatást.
Három fő irányzatot vizsgáltak: a növényi alapú „hús”-t, a rovar-alapú húst és a laboratóriumi körülmények között előállított, szövettenyésztett („in-vitro”) húst; összevetették ezek környezeti hatását és áttekintették a szükséges szakpolitikai intézkedéseket.
Stephanie Wunder (Ecologic Institut) ismertette a kutatás eredményeit, Sylvia Veenhoff (UBA) a trend analízis módszertanát mutatta be. A jelentés hamarosan elérhető lesz.
Három kérdésre keresték a választ:
1. Környezetvédelmi és egészségi szempontból kedvezőbbek-e a vizsgált húshelyettesítő alternatívák?
2. Mi a szerepük az élelmiszer-rendszer átalakításában?
3. Hogyan támogathatják a szakpolitikai döntéshozók ezt a változást?
A vizsgálatok növekedést jósolnak az húshelyettesítő termékek piacán; ezek szerint a folyamatosan növekvő teljes mennyiségből a hagyományos hús részaránya 2040-re 50% alá fog csökkenni.
A.) A növényi alapú húspótlók
- magasan a legjobbak a környezeti és egészségi hatásokat tekintve:
- sokkal kisebb a környezeti, víz- és szénlábnyomuk, mint a húsnak (pl. a szójatermékekhez képest az ugyanakkora fehérjetartalmú hagyományos hús előállítása 6-17-szer nagyobb termőterületet, 4,4-26-szor több vizet igényel, és karbon lábnyoma 6-20-szorosa);
- alacsony kockázatú, és a technológia is rendelkezésre áll;
- összevethető a fehérjetartalom a hússal;
- de: magas fokú feldolgozottság.
B.) Rovarok:
- viszonylag jó környezeti lábnyom (a rovarok nagyon hatékonyak a tápanyag átalakításban, kevesebb területet és vizet igényelnek, nagyobb a fogyasztható részek aránya – nincs csont -, azonban a rovar-alapú termékek lábnyoma nagymértékben függ attól, hogy mivel táplálják őket: az élelmiszerhulladék jó opció lenne, de jelenleg tilos);
- fehérjetartalma magas, de a társadalmi elfogadottsága alacsony, és potenciális allergének lehetnek;
- etikai kérdések (éreznek-e fájdalmat a rovarok?)
C.) In-vitro hús
- hatásvizsgálat még nem lehetséges, mivel még nincs kereskedelmi forgalomban, továbbá az életciklus elemzések nem valóságos, hanem becsült adatokon alapulnak;
- jelentős a bizonytalanság a potenciált illetően,
- a becslések alapján kevesebb a területigény, de magasabb az energiaigény, a valódi húshoz hasonló vagy kevesebb vízigény;
- az egészségi hatás a valódi húséhoz hasonló lehet;
- nagy a bizonytalanság a technológia nagyobb léptékű alkalmazása esetén:
- szérum-mentes tenyésztőközeg elérhető-e?
- szükség van-e antibiotikumokra?
- a bio-reaktorokat megújuló vagy fosszilis energia táplálja?
Hogyan javítható a környezeti hatás?
A.) Növényi alapú húspótlók:
- változatos és regionális alapanyagok használata;
- kevésbé feldolgozott/csomagolt termékek (egyeztetés szükséges a feldolgozókkal és kereskedőkkel).
B.) Rovarok:
- biohulladék/ételhulladék használatának újbóli mérlegelése (jelenleg tilos);
- kockázatelemzés frissítése szükséges (higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírások/szabványok)
C.) In-vitro hús
- a szérum-mentes tenyésztőközeg kutatásának támogatása;
- életciklus-elemzés valós adatokkal (tenyésztőközeg, antibiotikumok használata, energiahasználat, telepméret).
Megállapították, hogy a húshelyettesítők fenntarthatósági teljesítményének javítása többnyire nem környezetpolitikai, hanem egyéb - mezőgazdasági, higiéniai, egészségügyi, oktatási vidékfejlesztési, innovációs és kutatáspolitikai - beavatkozást igényel. A húshelyettesítő alternatívák sikere illetve fejlesztése a húspiac fejlődésén és árain is múlik; koordináció szükséges minden szinten, továbbá a húshelyettesítő alternatívák támogatását be kell építeni az élelmiszer-rendszer átalakítására irányuló stratégiákba.
A húsalternatívák szerepe az élelmiszerrendszer átalakítása tekintetében:
- a húsfogyasztás csökkentése (állatjóléti követelmények, a külső költségek beépítése);
- a növényi alapú táplálkozás támogatása;
- az egészséges és fenntartható élelmiszerekre vonatkozó nemzeti stratégiák kidolgozása;
- a kutatások támogatása szükséges a nyitott kérdések tisztázására és a módszerek és technológiák további fejlesztésére.
A prezentáció elérhető PDF formátumban itt.
Az előadás után a kérdések között szóba került a hús előállítása 3D nyomtatással – amire már van példa, de számos további kérdést felvet (pl. higiénia). A 3D nyomtatás környezeti hatásaira vonatkozó jelentés elérhető itt.
További információ:
- The future of meat: from trend analysis to policy action
- How will Cultured Meat and Meat Alternatives Disrupt the Agricultural and Food Industry?
- Focus on the future: 3D printing
- Megmenthető élelmiszer
- Földművelés vagy Földünk szennyezése?
- Bioökonómia – biomassza alapú gazdaság
- Közösségi kertészkedés a városban - szakmai nap
- Food in a green light – A systems approach to sustainable food (angol nyelvű kiadvány pdf formátumban) elérhető itt.