A hús jövője

Publikálva: 2020. május 19.

2020. május 13-án nyílt webinar-t szervezett az EIONET a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (Umwelt Bundesamt, UBA) közreműködésével „A hús jövője: a trend elemzéstől a szakpolitikai intézkedésig - The future of meat: from trend analysis to policy action” címmel. A webinar két előadója a hús jövőjéről tartott prezentációt, bemutatva az UBA által végzett kutatást.

Három fő irányzatot vizsgáltak: a növényi alapú „hús”-t, a rovar-alapú húst és a laboratóriumi körülmények között előállított, szövettenyésztett („in-vitro”) húst; összevetették ezek környezeti hatását és áttekintették a szükséges szakpolitikai intézkedéseket.

Stephanie Wunder (Ecologic Institut) ismertette a kutatás eredményeit, Sylvia Veenhoff (UBA) a trend analízis módszertanát mutatta be. A jelentés hamarosan elérhető lesz.

Három kérdésre keresték a választ:

1. Környezetvédelmi és egészségi szempontból kedvezőbbek-e a vizsgált húshelyettesítő alternatívák?

2. Mi a szerepük az élelmiszer-rendszer átalakításában?

3. Hogyan támogathatják a szakpolitikai döntéshozók ezt a változást?

A vizsgálatok növekedést jósolnak az húshelyettesítő termékek piacán; ezek szerint a folyamatosan növekvő teljes mennyiségből a hagyományos hús részaránya 2040-re 50% alá fog csökkenni.

Globális húsfogyasztás: 2040-re a hagyományos húsellátás több mint harmadával csökken

A.) A növényi alapú húspótlók

B.) Rovarok:

C.) In-vitro hús

 - szérum-mentes tenyésztőközeg elérhető-e?

- szükség van-e antibiotikumokra?

- a bio-reaktorokat megújuló vagy fosszilis energia táplálja?

A növényi alapú húspótlók és a szövettenyésztett („in-vitro” vagy cultured) hús előállítása egészen eltérő

Hogyan javítható a környezeti hatás?

A.) Növényi alapú húspótlók:

B.) Rovarok:

C.) In-vitro hús

Megállapították, hogy a húshelyettesítők fenntarthatósági teljesítményének javítása többnyire nem környezetpolitikai, hanem egyéb - mezőgazdasági, higiéniai, egészségügyi, oktatási vidékfejlesztési, innovációs és kutatáspolitikai - beavatkozást igényel. A húshelyettesítő alternatívák sikere illetve fejlesztése a húspiac fejlődésén és árain is múlik; koordináció szükséges minden szinten, továbbá a húshelyettesítő alternatívák támogatását be kell építeni az élelmiszer-rendszer átalakítására irányuló stratégiákba.

A húsalternatívák szerepe az élelmiszerrendszer átalakítása tekintetében:

A prezentáció elérhető PDF formátumban itt.

Az előadás után a kérdések között szóba került a hús előállítása 3D nyomtatással – amire már van példa, de számos további kérdést felvet (pl. higiénia). A 3D nyomtatás környezeti hatásaira vonatkozó jelentés elérhető itt.

További információ:

Menü

Nyitólap

Navigáció