2020. május 13-án nyílt webinar-t szervezett az EIONET a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (Umwelt Bundesamt, UBA) közreműködésével „A hús jövője: a trend elemzéstől a szakpolitikai intézkedésig - The future of meat: from trend analysis to policy action” címmel. A webinar két előadója a hús jövőjéről tartott prezentációt, bemutatva az UBA által végzett kutatást.
Három fő irányzatot vizsgáltak: a növényi alapú „hús”-t, a rovar-alapú húst és a laboratóriumi körülmények között előállított, szövettenyésztett („in-vitro”) húst; összevetették ezek környezeti hatását és áttekintették a szükséges szakpolitikai intézkedéseket.
Stephanie Wunder (Ecologic Institut) ismertette a kutatás eredményeit, Sylvia Veenhoff (UBA) a trend analízis módszertanát mutatta be. A jelentés hamarosan elérhető lesz.
Három kérdésre keresték a választ:
1. Környezetvédelmi és egészségi szempontból kedvezőbbek-e a vizsgált húshelyettesítő alternatívák?
2. Mi a szerepük az élelmiszer-rendszer átalakításában?
3. Hogyan támogathatják a szakpolitikai döntéshozók ezt a változást?
A vizsgálatok növekedést jósolnak az húshelyettesítő termékek piacán; ezek szerint a folyamatosan növekvő teljes mennyiségből a hagyományos hús részaránya 2040-re 50% alá fog csökkenni.
A.) A növényi alapú húspótlók
B.) Rovarok:
C.) In-vitro hús
- szérum-mentes tenyésztőközeg elérhető-e?
- szükség van-e antibiotikumokra?
- a bio-reaktorokat megújuló vagy fosszilis energia táplálja?
Hogyan javítható a környezeti hatás?
A.) Növényi alapú húspótlók:
B.) Rovarok:
C.) In-vitro hús
Megállapították, hogy a húshelyettesítők fenntarthatósági teljesítményének javítása többnyire nem környezetpolitikai, hanem egyéb - mezőgazdasági, higiéniai, egészségügyi, oktatási vidékfejlesztési, innovációs és kutatáspolitikai - beavatkozást igényel. A húshelyettesítő alternatívák sikere illetve fejlesztése a húspiac fejlődésén és árain is múlik; koordináció szükséges minden szinten, továbbá a húshelyettesítő alternatívák támogatását be kell építeni az élelmiszer-rendszer átalakítására irányuló stratégiákba.
A húsalternatívák szerepe az élelmiszerrendszer átalakítása tekintetében:
A prezentáció elérhető PDF formátumban itt.
Az előadás után a kérdések között szóba került a hús előállítása 3D nyomtatással – amire már van példa, de számos további kérdést felvet (pl. higiénia). A 3D nyomtatás környezeti hatásaira vonatkozó jelentés elérhető itt.
További információ: