Hogyan ment ma munkába, iskolába? Autóval, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel? Nap mint nap olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással lehetnek a környezetre. Napi döntéseink egy részével tudatosan hozzájárulunk egy tisztább és egészségesebb környezet megteremtéséhez. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és partnerhálózata által szervezett „I LIVE GREEN” elnevezésű európai videofilmes pályázat mindenki előtt nyitva áll, aki kreativitásával és tevékenységei megosztásával hozzá kíván járulni környezetünk megóvásához. A legjobb videók alkotói pénzjutalomban részesülnek.

Amit eszünk, amit veszünk, ahogy közlekedünk, ahogy az otthonunkat fűtjük, és sok más, nagy és kis döntésünk befolyásolja környezetünket és egészségünket. Az „I LIVE GREEN” videofilmes pályázat keretében az európaiak rövid videókon keresztül bemutathatják környezetbarát tevékenységeiket, szavazhatnak a legjobb videókra, valamint másokat is ösztönözhetnek, hogy még többet tegyenek a cél érdekében.

Jóllehet életünk majdnem bármely területén végezhetünk környezetbarát tevékenységeket, az „I LIVE GREEN” pályázat négy témával foglalkozik:

 1. Fenntartható élelmiszerek A tápláló étel nélkülözhetetlen az egészséges élethez. Az élelmiszer-előállításhoz azonban értékes erőforrásokra, például termőföldre és vízre van szükség. Az élelmiszer-pazarlással ezeket az erőforrásokat is pazaroljuk. A rovarirtók és a műtrágyák is hatással lehetnek a talajra és a talajvízre. Mit tesz Ön a tányérján lévő étel környezeti hatásainak csökkentéséért?
 2. Tiszta levegő Számos gazdasági tevékenység, így például a közlekedés és a mezőgazdasági termelés során légszennyező anyagok keletkeznek. Napi szokásainkkal azonban hozzájárulhatunk a levegőminőség javításához, így saját egészségünk és életminőségünk megóvásához. Ön milyen döntéseket hoz a tisztább levegő érdekében?
 3. Tiszta víz Tavainkat, folyóinkat és tengereinket a klímaváltozás és a környezetszennyezés következtében számos veszély fenyegeti. Európa számos régiójában gyorsabban használjuk fel a felszín alatti vízkészleteket, mint a pótlódás üteme. Ezek a veszélyek hatással vannak a természetre és saját egészségünkre is. Hogyan járulhatunk hozzá a vízforrások tisztán tartásához?
 4. Minimális hulladék A vásárolt dolgoknak gyakran korlátozott az élettartama, de léteznek olyan módszerek, amelyekkel elkerülhető ezek szemétlerakóra való jutása. Talán jó példát mutathat másoknak ezen termékek újrahasznosítása, megjavítása vagy újrafeldolgozása révén.

Hogyan vehet részt a versenyben?

 • Hozzon létre egy 30-45 másodperces eredeti video filmet a fenti négy téma valamelyikében, amely megfelel a verseny szabályainak .
 • Írjon egy legfeljebb 1000 karakteres rövid angol nyelvű bemutató szöveget a filmhez.
 • Töltse fel a filmet és a bemutató szöveget az online formátumon.

Fontos, hogy a filmben nem lehet szöveg, beszéd, párbeszéd és szinkronhang / narrátor hang sem. Hang effektusok és zene használható, amennyiben a verseny résztvevője jogosult azok használatára és terjesztésére. A részletes versenyszabályzatért tekintse meg a versenyszabályzatot és a versenyfeltételeket az „I LIVE GREEN” weboldalon.

A pályázat menete

 • Pályázat kezdete: 2017. december 1.
 • Pályázat vége: 2018. március 31.
 • Nyilvános szavazás kezdete: 2018. május 1.
 • Nyilvános szavazás vége: 2018. május 31.
 • Díjazottak kihirdetése: 2018. június 5.

Az egyes kategóriák (fenntartható élelmiszerek, tiszta levegő, tiszta víz, minimális szemét) nyertesei 1000 EUR pénzjutalomban részesülnek. Az online szavazással kiválasztott közönségdíjas alkotás 500 EUR pénzjutalmat kap.