2020. október 12-én tartotta az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a 89. Management Board ülését – a COVID-19 járvány miatt online.

A Bizottság képviselői beszámoltak a környezet- és klímapolitika legújabb fejleményeiről, az Európai Zöld Megállapodás  (European Green Deal) eddigi eredményeiről, a közeljövőben elfogadásra kerülő stratégiákról és intézkedésekről.

Beszámoltak a 8. EAP-ról  (Környezetvédelmi cselekvési program 2030-ig ) is, amelyet az Európai Zöld Megállapodás keretének tekintenek.

Az 2021-2030 időszakra vonatkozó EEA-EIONET stratégia (EEA-Eionet Strategy 2021-2030) mindehhez szorosan igazodik. A fenntarthatóságba való átmenet, az ehhez kapcsolódó kihívások, az erős hálózat és partneri kapcsolatok, az adatok teljes körű digitális felhasználása, és a közös ambíciók továbbra is kulcsfogalmak. Ugyanakkor az Ügynökség kulcsfogalmai között is megjelent a rugalmasság / ellenálló képesség (relisilence), amely a változékony kihívásokra való gyors és rugalmas reagálásokat is jelenti. A stratégia hivatalos elfogadása a MB december 10-i – szintén online - ülésén várható.

Az ülésen a Bureau ülés kapcsán szó esett az Európai Témaközpontok (ETC-k) felülvizsgálatáról és az EIONET modernizációjáról is.

Bemutatták az EEA új munkatársát, Riyong Kim-et, aki 2020. október 1-től a Natural Capital & Ecosystems program vezetője.

A DG ENV  új főigazgatója, Ms Florika Fink-Hooijer  bemutatkozása a decemberi ülésre halasztódott (2020. szeptember 1-től tölti be ezt a pozíciót).

Forrás: https://ec.europa.eu/info/persons/director-general-florika-fink-hooijer_en