Hét államigazgatási szerv részvételével létrejött a nemzeti környezeti biztonsági munkacsoport a környezeti bűnözés elleni küzdelem hatékonyabbá tételéért.

Napjainkban a környezeti bűnözés az egyik legjövedelmezőbb bűncselekményi forma, míg büntetési tételei más, nagy haszonnal járó bűncselekményekhez képest alacsonyabbak, ezért vonzó terepet jelentenek a szervezett bűnözői csoportok számára.

Az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Pest Megyei Kormányhivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság által aláírt megállapodás révén ezért megszületett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által vezetett munkacsoport. Céljuk fokozni az együttműködést a hulladékokkal, a vizek szennyezésével, a növényvédő szerekkel elkövetett visszaélések, szennyezések, valamint a védett természeti területeket és a biológiai sokféleséget, kiemelten is a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokat károsító magatartással szemben.

Az együttműködés keretében nem csupán közös cselekményekre kerül majd sor, hanem közös stratégia kidolgozása, információcsere, szakmai konzultációs fórum biztosítása, és oktatás is szerepel a jövőbeli tervek között.

Tudj meg többet itt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/osszefogassal-a-kornyezeti-bunozes-ellen