A 2020. évi Zöld Civil ON (Zöld Civil ON – Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Nemtalálkozója https://zoldcivil.hu/orszagos-talalkozo/2020-online/ ) rendezvényei keretében került sor egy igen baráti, jó hangulatú beszélgetésre „Természetvédelmi program urbán környezetben Gazdagrét mellett” címen. A kérdéskör egyszerre városi, sőt fővárosi, és közben „mélyzölden” természetvédő.

Bajomi Bálint (http://bajomi.eu/hu/ ) mutatta be a területet, amely közvetlenül a Gazdagréti lakótelep mellett van, és Hosszúrét néven ismert. A területen évszázadokig szőlőskertek voltak. A hetvenes években készült légifotón már hétvégi telkeket találunk itt – gyümölcsfákkal, egész kicsi épületekkel. Egy mai fotón (Bajomi Bálint fotója) jól kivehető a terület: balra a Gazdagréti lakótelep, így az az épület is, ahol a Szomszédok című teleregényt forgatták.

A kérdéses terület egy légifotón

A terület szélén fut a Hosszúréti patak. A víz minőségét nemrég felmérték: a mérés a vártnál sokkal jobb képet adott. Ez alapján felmerült egy kisebb duzzasztott tó létesítésének lehetősége is. Az alábbi fotót bajomi Bálint készítette.

A Hosszúréti patak

A terület természeti értékeit lelkes helyi lakosok és neves szakemberek együttesen végzik. Eddig 174 növényfajt azonosítottak. Ebben előfordulnak invazív fajok is, de az egykori kertekből megmaradt gyümölcsfák is. A sokféle fafaj kedvez a rovarok sokféleségének, jövő nyárra terveznek részletes kutatást. Az egyes állatfajok megfigyelésének számát és helyét digitális módszerekkel rögzítik. 27 féle énekesmadarat figyeltek meg a területen, ebből 17 faj védett. Kétféle denevér rendszresen látható. Rendszeresen látnak erdei egeret, vakondot, sünt, menyétet, de valószínűleg előfordul nyest és róka is. Nappali lepkéből 28 féle fajt rögzítettek, köztük például a farkasalma-lepkét is, melyet Bajomi Bálint itt készült fotója szépen mutat:

A terv az, hogy a területen tanösvény létesüljön, esetleg kis duzzasztott tóval, ahol kétéltűek is otthonra találhatnak. Nem „fejleszteni” szeretnék, nem klasszikus parkot szeretnének, hanem a „Csalitost” visszaadni a természetnek, de ismeretterjesztő funkciókkal.

Az utóbbi években terjed az akác, a zöldjuhar, a bálványfa és az ezüstfa – ez Gadó György szerint visszaszorítandó. A meglévő tájba illő fák megvédése mellett őshonos fákat és cserjéket terveznek ültetni. Egyfajta „száraz tölgyes” kialakítása a cél.

A terület (13,3 ha) fővárosi tulajdonban van, jelenleg nem beépíthető minősítésű (bár az építési szabályzat változhat). Nem terveznek beépítést. Ahogyan elhangzott: „Elpusztul a világ, az tuti, de ez itt nem beépíthető.” Ugyanakkor a Főváros, úgy tűnik, hogy kapacitás-hiány miatt nem akarja a védett területeket növelni. Fővárosi léptékben vannak ennél természeti szempontból értékesebb területek is. A kerületi önkormányzat támogatja a védelmet, de a hivatalos védettséget Főváros adhatja meg.

A „Csalitos” látképe. Kép forrása: https://www.google.hu/maps

A környéken 15-20 ezer ember lakik, őket be kellene bevonni. Ennek lehet önkéntesség az alapja, de a helyi iskolakertek, ökoiskolák is, és természetesen az itteni zöld civil szervezetek is.

Az ülés egy nagyon szép kezdeményezést mutatott be, annak felmerülő kérdéseivel, felmerülő nehézségeivel. Ugyanakkor a baráti hangulatú beszélgetésben új ötletek, lehetséges megoldások is felmerültek.