Tanulmányt, szakmai vitairatot jelentetett meg a jegybank a vállalati zöldfinanszírozáson belül a megújulóenergia-termelési ágazatban rejlő kihívásokat és lehetőségeket górcső alá véve. Az MNB frissen bevezetett vállalati zöld tőkekövetelmény-kedvezménye e szektor fejlődését is segítheti – közölte a jegybank.

A klímabarát vállalati finanszírozás előmozdítása érdekében most kiadott „A hazai megújulóenergia-termelés finanszírozása: korlátok és lehetőségek” című tanulmányának kiindulópontja Magyarország új nemzeti energiastratégiája, amely ambiciózus megújulóenergia-kapacitásbővítést irányoz elő – ismertette a Portfolio. A stratégia alapvetése szerint 2030-ra a jelenlegi kb. 3 gigawatt megújulóenergia-kapacitás 7 gigawatt fölé, 2040-re pedig 13 gigawatt fölé fog növekedni, túlnyomórészt újonnan létesített fotovoltaikus naperőműveknek köszönhetően.

Az MNB becslése szerint az ilyen nagyságrendű kapacitásbővítés összesen legalább 2 ezer milliárd forint beruházási és 1,5 ezer milliárd forint finanszírozási igényt von maga után 2040-ig.

A klímaváltozáshoz kapcsolódó átállási kockázat miatt az MNB kívánatosnak tartja, hogy a banki mérlegekben növekedjék a környezetileg fenntartható iparágak, mint például a megújuló energiaipar aránya.

A jegybanki tanulmány a hazai megújulóenergia-támogatási rendszerek (KÁT, METÁR) összehasonlító bemutatása után feltárja és statisztikai adatokkal ismerteti a jelenlegi befektetői és finanszírozási gyakorlatot. Bemutatja az MNB kereskedelmi bankokkal és piaci szereplőkkel lefolytatott konzultációi során feltárt finanszírozási és beruházási korlátokat, illetve elemzi a jelenleg érvényes támogatási rendszerből eredő hitelezési kihívásokat.

Az MNB a tanulmánnyal a megújuló energia témájában érintettek teljes körét – finanszírozókat, szabályozó intézményeket, befektetőket, beruházókat, iparági és civil szervezeteket, valamint nem utolsósorban a téma iránt érdeklő hazai és nemzetközi szakmai közösséget – kívánja megszólítani és szakmai vitára invitálni.

A témáról bővebben:

• Bővebben a témáról itt is olvashat (ÉLŐ BOLYGÓNK): https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Gazdasag/2021_01_27/vitairat_a_zold_finanszirozasrol

• Bővebben a témáról itt is olvashat (PORTFOLIO): https://www.portfolio.hu/bank/20210122/vitairatot-tett-kozze-az-mnb-a-zold-finanszirozasrol-466370

• A hivatkozott dokumentum elérhető itt: https://mnb.hu/letoltes/20210121-hazai-megujulo-energiatermeles-finanszirozasa.pdf

• A hivatkozott dokumentum PDF formátumban letölthető innen.