A veszélyeztetett fajok védelmének nagy harcosa távozott a múlt héten körünkből: Czirák Zoltán biológus, vadgazdálkodási szakember.

A természetvédelemért felelős tárca munkájába már egyetemi évei alatt bekapcsolódott, majd rövid megszakításokkal haláláig az ezért az ügyért felelős minisztériumban dolgozott. Bár nem volt jogász, betéve ismerte a vonatkozó joganyagot - legyen szó akár nemzeti, uniós vagy nemzetközi szabályozásról - és már diplomáját is „A fajok hatékonyabb jogi védelmének lehetőségei a társadalom tudása és a nemzetközi szabályozások alapján” témában írta.


Munkája során főképp a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozó egyezménnyel (CITES) kapcsolatos feladatokkal foglalkozott, de a biológiai sokféleség védelméhez kötődő egyéb nemzetközi egyezményekre is kiterjedt munkája. Emellett oktatott is számos egyetemen.


Barátai, kollégái szerint két lábon járó lexikon volt, összefüggésben látta a problémákat, képes volt az ellentétes érdekek összehangolása révén a természetvédelmi szempontokat érvényre juttatni más szakterületeken, így a vadászat terén is.

Egy-egy ügyért a végsőkig tudott küzdeni. A vírussal szemben alul maradt.

Kollégái, barátai itt mesélnek róla.