Május végén zárult az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága által koordinált „Create Europe in ...” elnevezésű pilot projekt, amelynek legfontosabb célja az európai régiókban működő uniós tájékoztató hálózatok közötti együttműködés további ösztönzése. Az EU nyolc tagországának régiói vettek részt a projektben: Magyarországról a Közép-, és Nyugat-Dunántúl, Alsó-Ausztria, Auvergne-Rhône-Alpes (Franciaország), Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie (Lengyelország), Piemonte (Olaszország), Centro, Norte (Portugália), Castilla y León (Spanyolország) és Skane (Svédország).

A regionális „hálózatok hálózata” hosszú távú célja az uniós polgárok magasabb szintű tájékoztatása, amelynek révén könnyebbé válik az Unióval kapcsolatos ismeretszerzés és vélemény-megosztás.

Az együttműködés résztvevői az Europe Direct tájékoztató irodák, az EURES szolgálat, az Eurodesk, az Enterprise Europe Network, valamint az Európai Dokumentációs Központok, továbbá a Kreatív Európa, a Solvit, a Eurydice, a Euroguidance, az Euraxess, az Európai Fogyasztói Központ; és az EIONET magyar hálózat is csatlakozott az együttműködéshez.

Az együttműködést az EUROPE DIRECT irodák fogják koordinálni. Az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága (https://ec.europa.eu/info/departments/communication_en) bízik abban, hogy a sikeres kezdet után ez a kezdeményezés az EU más régiói számára is példaértékű és követendő lesz.

A pilot projekthez készült infografikák és a teljes sajtóanyag szövege itt érhető el: https://drive.google.com/drive/folders/1lEvdRLoTPULD3OXF3K2OVT3XFi8HDl2M?usp=sharing