A Környezetvédelmi Ügynökség és az ENSZ egymástól függetlenül két fotópályázatot hirdet – közel egy időben. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

„Fedezd fel újra a természetet!” - az Európai Környezetvédelmi Ügynökség pályázata

Nem számít hol vagy, mindannyian gyönyörködhetünk a természet csodáiban - valószínűleg most jobban, mint valaha. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA https://www.eea.europa.eu/ ) idei „Fedezd fel újra a természetet!” című fotóverseny arra hív, hogy rögzítsd és oszd kapcsolatát a környezettel és a természettel.

Mindegy, hogy egy komolyabb kirándulás vagy túra, vagy csak a hátsókertünk – adj időt magadnak arra, hogy megfigyeld a természet apró részleteit. Az Ügynökség minden évben fotópályázatot szervez a környezetvédelmi témák népszerűsítése érdekében. A részvételhez egyszerűen küldd el a legjobb fényképeid 2020. szeptember 30-ig a három kategória bármelyikében:

1. A természet közeli képei (Close-ups of nature) Találd meg a természet szépségét a legkisebb részletben, kezdve a kibújó virág összetett biológiai felépítésétől a talaj összetételéig vagy egy hüllő bőrének részleteiig. A természet arra hív, hogy közelebbről is nézd meg, és találd meg az állandóan változó mikro-univerzumot. Észreveszed-e a varázslatos formákat, vonalakat, mintákat, textúrákat és színeket?

Az EEA 2018-as fotóverseny egyik döntőse

2. A természet a küszöbön (Nature on my doorstep) A természet felfedezése nem feltétlenül jelenti egy hegyi túrát, vagy távoli vidékeken kempingezést. Csak lépj ki a hátsó kertbe, és figyeld egy kicsit csendben az előtűnő természetet. A közeli parkban élő madarak figyeléstől a városi területeket visszahódító természet megfigyeléséig, a természet csodái mindenütt megtalálhatók. Nézz körül… Meg tudod fogni a körülötted jelenlévő természetet?

A 2017-es fotóverseny egyik győztese: Cseratoni Attila: Shelter

3. A természet nagyban (Zoom out on nature) Lépj hátra egy lépést, és élvezd a körülvevő tájat. Nézd a hullámokat, ahogy nekiszaladnak a partnak, a távoli falvakkal teleszórt vidéket, az erdőben barangoló szarvasokat, vagy a szántón dolgozó embereket. Talán megnézheted mindezt fentről is. Meg tudod fogni a végtelen tájakat; a természetes tájképeket - vagy éppen az ember által átalakított helyeket?

Az EEA 2018-as fotóverseny egyik döntőse

  • A versenyen az EU 27 tagállama, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, Törökország, Észak-Macedónia, Albánia, Koszovó, Montenegró, Szerbia, Bosznia és Hercegovina és az Egyesült Királyság polgárai vehetnek részt. A képeknek ezen országokban kell készülni.
  • Minden résztvevőnek 18 évesnek vagy annál idősebbnek kell lennie.
  • A benyújtott anyaghoz teljes szerzői joggal kell rendelkezni.
  • Egy versenyző összesen legfeljebb 5 pályázatot nyújthat be a versenyre.
  • Mivel az egyes pályázatokat külön kezelik, így minden képhez ki kell tölteni az angol nyelvű online jelentkezési űrlapot.
  • Készíts eredeti fényképet (hosszú oldal legalább 2000 képpont, de lehetőleg több, mint 4960 képpont), írj hozzá rövid angol nyelvű szöveget.
  • A benyújtás határideje: 2020. szeptember 30., 23:59. (Az utolsó pillanatban jelentkező pályázatok nagy száma miatt javasoljuk, hogy jelentkezést jóval a jelentkezési határidő előtt nyújtsd be.)
  • A részvétel ingyenes.
  • Nyújtsd be az angol nyelvű online jelentkezési űrlapon (online submission form https://europeanenvironmentagency.wufoo.com/forms/rediscover-nature-photo-competition/).

A három versenykategória nyertesei egyenként 1000 euró pénzdíjat kapnak. Az EEA külön ifjúsági díjat is ad a fiatalok által elküldött legjobb képért (1996 és 2002 közötti naptári év között születtek, mindkettő évszámot is beleértve). Az összes döntős között online szavazáson kerül kiválasztásra a Közönségdíj (Public Choice Award) odaítélése. Összesen tehát 5000 euro kerül átadásra.

Az Ügynökség 2020 novemberében hirdeti ki a nyerteseket.

A pályázatról az eredeti angol nyelvű cikk itt érhető el: https://www.eea.europa.eu/about-us/competitions/rediscover-nature/rediscover-nature-photo-competition-2020

ENSZ: „Az emberek bezárultak, a természet kinyílt”

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Európai Gazdasági Bizottsága (United Nations Economic Commission for Europe, UNECE https://www.unece.org/info/ece-homepage.html) 2020. június 5-én a Környezetvédelmi Világnap alkalmából elindította fotópályázatát, amelynek címe: „Az emberek bezárultak, a természet kinyílt: globális fotóverseny a növény- és állatvilágról a COVID-19 idején - az ökoszisztémák helyreállításának támogatására”.

Meglepő fényképeket várnak a növény- és állatvilágról, hogy megerősítsék az Egyesült Nemzetek Szervezetének üzenetét: sürgősen tenni kell a fajok természetes élőhelyeinek megóvására és helyreállítására, a természeti erőforrások felhasználásának fenntarthatóbbá formálására. Ez alapvető fontosságú az egészségesebb emberi környezet érdekében. A természet zavartalan fejlődése olyan alapvető funkciókat biztosít számunkra, mint például a friss levegő és a tiszta ivóvíz.

A kiválasztott legjobb 13 fotót 2020 őszén kiállítják a genfi ENSZ palotában (Palais des Nations) és szerepeltetik az Egyesült Nemzetek Szervezetének Európai Gazdasági Bizottsága 2021. évi naptárjában.

a genfi ENSZ palota részlete (Palais des Nations)

 A verseny angol nyelvű leírása és a kitöltendő jelentkezési űrlap elérhető itt: http://natureunlocked.unece.org