Az éghajlatváltozás sok szempontból befolyásolja társadalmunkat és környezetünket. Az éghajlatváltozás kezelése megköveteli a kibocsátások csökkentését, és az alkalmazkodást ahhoz, amit nem tudunk megállítani. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ma megnyíló „Klímaváltozás PIX” fotópályázata arra hívja fel a résztvevőket, hogy ábrázolják, hogyan néz ki az éghajlatváltozás Európában, és hogyan reagálunk rá.

Az EEA (Európai Környezetvédelmi Ügynökség) új, „Klímaváltozás PIX” című fotópályázatának célja, hogy megörökítse mindazt, ami körülöttünk van: a változó éghajlatot és az arra adott válaszainkat. Küldje el nekünk legjobb fotóit 2021. augusztus 1-ig négy versenykategóriában:

1. Az éghajlatváltozás hatása a természetre: Hogyan befolyásolja a klímaváltozás a környezetünket? Ábrázolható-e fényképen a levegő, a föld, a víz vagy az élővilág változása?

2. Az éghajlatváltozás hatása a társadalomra: Hogyan hat a klímaváltozás az életünkre? Meg tudja mutatni fényképen, hogy ez milyen hatással van egészségünkre, életmódunkra, épített környezetünkre vagy a gazdaságra?

3. Társadalmi megoldások a klímaváltozásra: A helyi közösségektől az egész Európára kiterjedő kezdeményezésekig csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és alkalmazkodunk az éghajlatváltozáshoz. Meg tudja mutatni ezt a fotóin keresztül?

4. Egyéni fellépés a klímaváltozás ellen: Az emberek alacsony szén-dioxid-kibocsátású életmódot keresnek, és alkalmazkodnak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Hogy néz ki ez ott, ahol ön él?

Információ a Klímaváltozás PIX-ről

A versenyre az EEA 32 tagországa (így Magyarország is) és 6 résztvevő országa állampolgárai vehetnek részt. A fényképnek a lehetséges országokban kell készülni, tehát az EU 27 államában, vagy az alábbiak valameélyikében: Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, Törökország (a stabilizációs és társulási megállapodások alapján), Észak-Macedónia, Albánia, Koszovó, Montenegró, Szerbia, valamint Bosznia és Hercegovina.

Minden résztvevőnek legalább 18 évesnek kell lennie. A versenyben csak saját készítésű fotóval lehet benevezni, amely a hosszabbik oldalán legalább 2000px, de lehetőleg több mint 4960px felbontású. Ehhez fog kelleni egy rövid szöveges leírás.

Egy versenyző legfeljebb 5 nevezést nyújthat be a versenyre. Mivel minden pályaművet külön kezelnek, minden pályázathoz ki kell tölteni az online benyújtási űrlapot. A beküldéshez az online beküldő formulát (https://europeanenvironmentagency.wufoo.com/forms/climate-change-pix/ ) kell igénybe venni.

A beküldött anyagra teljes szerzői joggal kell rendelkezni. A nevezés benyújtásával a versenyző elismeri, hogy a Versenyszabályok és a Felhasználási Feltételek (Competition rules and the Terms and Conditions) szabályait elfogadta.

A beküldési határidő 2021 augusztus 1. 23:59 CEST.

A győzteseket 2021 őszén hirdeti ki az EEA.

Díjazás

Az egyes kategóriák nyerteseit 1000 euró pénzjutalomban részesítik, míg a „Közönség Díjra (’Public Choice Award’)és az „Ifjúsági Díjra” (Youth Prize) 500 eurót kínálnak. Az Ifjúsági Díjat annak a nyertes pályázatnak ítélik oda, amelyet 18 és 24 év közötti (1997-2003 naptári év között született, mindkettő beleértve) személyek közül választottak ki a versenykategóriák bármelyikéből.

Valamennyi döntőbe bekerült pályázat bekerül az online „Közönségdíj” (Public Choice Award) versenybe. Szintén bekerülhet minden döntőbe bekerült pályázat az EEA és európai partnerei digitális és nyomtatott anyagaiba.

A versenyre beküldött anyagok szerzői jogai az adott résztvevőknél maradnak. Ugyanakkor minden versenyző megadja az EEA-nak és partnereinek a jogot, hogy a benyújtott anyagokat környezeti kommunikációjukban felhasználják, a szerzői jogok tulajdonosainak javára.

• A fotópályázatot közzétevő eredeti angol nyelvű cikk elérhető itt: https://www.eea.europa.eu/highlights/photo-competition-on-climate-change

• A fotópályázat részletei angol nyelven elérhetőek itt: https://www.eea.europa.eu/about-us/competitions/climatechangepix/competition

• A fotópályázat online beküldési formulája (minden képhez külön kitöltendő!) itt érhető el: https://europeanenvironmentagency.wufoo.com/forms/climate-change-pix/

• A fotópályázattal kapcsolatos kérdésekre itt válaszolnak: aCrqvgunYmGwd7m0UlNzMY29tcGV0aXRpb25zQGVlYS5ldXJvcGEuZXU=