Az EU Bizottság online nyilvános konzultációt indít az érdekelt felek véleményének összegyűjtésére az EU 2030-as éghajlati ambícióinak növekedése kapcsán.

Az EU Bizottság online nyilvános konzultációt indít az érdekelt felek véleményének összegyűjtésére az EU 2030-as éghajlati ambícióinak növekedése kapcsán.

A Bizottság felkéri az összes érdekelt szervezetet és az állampolgárokat, hogy nyújtsák be véleményüket az EU 2030-ra vonatkozó éghajlati törekvéseinek növeléséről, valamint az üvegház-gázok kibocsátásának hatékonyabb csökkentéséhez szükséges fellépésről és politikai tervekről.

Az európai „Green Deal” részeként a Bizottság ez év szeptemberében átfogó tervet terjeszt elő az EU 2030-ra vonatkozó éghajlati céljának növelésére. A terv azt javasolja, hogy az EU jelenlegi 2030-as célkitűzését az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább -40%-os csökkentésével legalább -50%-ra és -55%-ra növeljék az 1990-es kibocsátási szinthez képest. A Bizottság azt is javasolja, hogy az új célt építsék be az uniós jogrendszerbe, először a nemrégiben javasolt európai éghajlatvédelmi törvény módosításával, majd később ágazati jogalkotási javaslatokkal.

A jelenlegi 2030-as célkitűzés felfelé történő felülvizsgálata azt jelenti, hogy az EU fokozatosan halad 2050-ig az éghajlat-semlegessé válás célkitűzésének elérése felé. Ez elősegíti az átmeneti erőfeszítések gyorsítását és összpontosítását, valamint biztosítja az EU vezető szerepét a globális kihívások kezelésében.

A megnövekedett éghajlati ambíciók minden gazdasági ágazat, a polgárok, a hatóságok és a civil társadalom részvételét és helyszíni fellépését szükségessé teszik. A szakpolitikákat felelősségteljesen kell megtervezni, figyelembe véve a társadalmilag kiegyensúlyozott, megfizethető, igazságos és tudásvezérelt átmenetet. Ennek érdekében szükséges minden érdekelt véleményének és hozzászólásainak összegyűjtése és értékelése.

A 12 hetes online nyilvános konzultáció vár minden hozzájárulást, valamint a kibocsátás-csökkentés eléréséhez szükséges ágazati és transzverzális intézkedéseket. Technikai véleményeket is várnak az EU konkrét szakpolitikájáról; örömmel fogadnak állásfoglalásokat rövid szakpolitikák, ágazati ütemtervek, tanulmányok formájában is.

Az online konzultáció 12 hétig tart nyitva 2020. március 31. és június 23. között.