Természeti övezeti besorolást kapott a honfoglalás-kori erdős sztyepp egyik utolsó megmaradt darabja, az újszentmargitai Tilos-erdő, valamint a Pentezugi Vadlórezervátum és a Kunkápolnási-mocsár.

Természeti övezeti besorolást kapott a honfoglalás-kori erdős sztyepp egyik utolsó megmaradt darabja, az újszentmargitai Tilos-erdő, valamint a Pentezugi Vadlórezervátum és a Kunkápolnási-mocsár. Magyarország legrégibb nemzeti parkja, az 1973-ban létrehozott Hortobágyi Nemzeti Park (https://www.hnp.hu/hu ) esetében - hazánkban elsőként - megtörtént a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény által előírt övezeti besorolás jogszabályi kihirdetése.

Kovács Gábor: A Kunkápolnási-mocsár c. könyvének címoldala

A besorolás hosszú távra meghatározza az adott terület kezelésének és hasznosításának stratégiáját, elősegíti a meglévő természetvédelmi oltalom hatékonyabb gyakorlati érvényesítését, valamint lehetőséget nyújt a természeti erőforrások fenntartható, a kiemelt oltalommal összeegyeztethető, jogszerű és kiszámítható hasznosításra. A besorolás alapján létrejövő három övezet közül a legszigorúbb szabályok a természeti övezetre vonatkoznak, melynek kizárólagos rendeltetése a táj és az ökoszisztéma természetes folyamatainak, szerkezetének helyreállítása, fenntartása és a szükséges feltételek biztosítása.

A területen hagyományos tájhasználat ugyan nem lesz, de a szabályok betartása mellett turisták továbbra is látogathatják. Ezek a háborítatlan területek segítik a ritka és veszélyeztetett fajok túlélését, a biológiai sokféleség megőrzését.

További cikkek a témában: