Környezet és covid: a közös a bizonytalanság

Publikálva: 2020. május 11.

Mi a közös a környezetügyben és a covid krízisben? A bizonytalanság.

Környezet

A környezeti kérdések gyakran nem válaszolhatók meg a klasszikus tudomány és a klasszikus döntéshozás módszereivel, mert

a) sok témában nincsenek megfelelő adataink és ismereteink (pl. ökoszisztéma-dinamika, éghajlati kölcsönhatások), és

b) nincs egyetlen és általánosan érvényes értékrend (pl. mi fontosabb, a tiszta levegő, vagy a tiszta víz).

(Erről bővebben: „…The issue on which strategic policy focuses normally takes the form of a so-called wicked problem. Wicked problems are characterized by a lack of consensus concerning both the values that are at stake and the relevant knowledge.” BUILDING SCENARIOS FOR ENVIRONMENTAL, NATURE AND SPATIAL PLANNING POLICY. Guidance Document PBL Netherlands Environmental Assessment Agency, 2019

Ezért nyúlt a környezetvédelem a jövőkutatás módszereihez, amely eleve a bizonytalanságban, a bizonytalansághoz alkalmazkodó eszközökkel igyekszik dolgozni. (Lásd bővebben: Jövőkutatás, forgatókönyvek )

A környezeti kérdések nagy része igen összetett: az minden szektorra, minden ágazatra vonatkozik. A hagyományos szektorok szerinti tagoltság, a siló-szerű ágazati daraboltság kifejezetten hátráltatja az ügyek hatékony kezelését.

A környezeti kérdések nem tisztelik az államhatárokat. Ahogyan a felmerülő problémák is több államot, sokszor több kontinenst érintenek, úgy a megoldásoknak is egyre inkább nemzetközinek, globálisnak kell lennie (ugyanakkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, körülményeket is).

Az ügyek kezelése rendre anyagi korlátokba ütközik. Ugyanakkor a környezeti kérdések bolygó-szerte egyre több figyelmet kapnak. Az emberek határozott, sürgős lépéseket várnak. A nem-cselekvés, vagy a késői cselekvés komoly többlet költségeket okozhat.

Koronavírus

A koronavírus körüli kérdések gyakran nem válaszolhatók meg a klasszikus tudomány és a klasszikus döntéshozás módszereivel, mert

a) sok témában nincsenek megfelelő adataink és ismereteink (pl. vírus terjedése, reagálása napfényre, páratartalomra, meleg vízre, stb), és

b) nincs egyetlen és általánosan érvényes értékrend (pl. mi fontosabb, a koronavírusos betegek ellátása, vagy a szokásos betegellátás fenntartása).

(Erről bővebben: „…The issue on which strategic policy focuses normally takes the form of a so-called wicked problem. Wicked problems are characterized by a lack of consensus concerning both the values that are at stake and the relevant knowledge.” BUILDING SCENARIOS FOR ENVIRONMENTAL, NATURE AND SPATIAL PLANNING POLICY. Guidance Document PBL Netherlands Environmental Assessment Agency, 2019)

A járvány kezelése bizonytalanságban, az ehhez alkalmazkodó eszközökkel igyekszik dolgozni. (Lásd bővebben: Jövőkutatás, forgatókönyvek )

Kifejezetten bizonytalan a járvány egyes jelenségeire várható társadalmi reakció. Azt például senki sem látta előre, hogy a koronavírus járvány kezelésének egyik legfontosabb szűk keresztmetszete a vécépapír ellátás lesz.

 

A járványügyi kérdések nagy része igen összetett: az minden szektorra, minden ágazatra vonatkozik. A hagyományos szektorok szerinti tagoltság, a siló-szerű ágazati daraboltság kifejezetten hátráltatja az ügyek hatékony kezelését. Ma már senki nem gondolja, hogy a koronavírus csak az orvosokra tartozna. Ez rendészeti, logisztikai kérdés is; de sorra bevonódik a gazdaság, az oktatás, a tájékoztatás stb. kérdése is.

A járvány nem tiszteli az államhatárokat. Ahogyan a felmerülő problémák is a világ minden államát érintik, úgy a megoldásoknak is nemzetközinek, globálisnak kell lennie (ugyanakkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, körülményeket is).

Az ügyek kezelése rendre anyagi korlátokba ütközik. Ugyanakkor a járványügyi kérdések bolygó-szerte kimagaslóan nagy figyelmet kapnak. Az emberek határozott, sürgős lépéseket várnak. A nem-cselekvés, vagy a késői cselekvés komoly anyagi és emberi veszteségeket okozhat.

Mi a közös?

Gyors intézkedések kellenek – a bizonytalanban. Lehet mondani, hogy ködszurkálás, és hogy éjjeli harc a feketékkel a sötét alagútban, de a lényeg ugyanaz. Együtt kell élnünk a bizonytalansággal; a klasszikus tudomány és a klasszikus döntéselmélet nem ad támaszt. Vagy legalábbis nem elég gyorsan.

Mindkét témakörben célszerű lehet különböző területek, szakmák, érdekcsoportok sokféle nézeteinek, véleményének közös figyelembevétele.

Mindkét területen vannak olyan javasolható intézkedések, amelyek gyorsan meghozhatóak, és bár a pozitív hasznuk vitatott, de aligha okoznak nagy gondot. A környezeti kérdésekben ilyen „alacsonyan lógó gyümölcs” (low hanging fruit) a faültetés: az éghajlatra tett pozitív hatása vitatott, ugyanakkor faültésből nemigen lehet baj. Hasonlóan nem okoz gondot a gyakori és alapos kézmosás ajánlása; az biztos, hogy abból baj nem lehet.

Mém 2020 tavaszán: miután egy nap 57-szer mostam kezet 20 másodperc hosszan

A 2020-as év első félévének eseményeiből komoly tanulságokat vonhatunk le: hogyan célszerű a bizonytalansággal dolgozni A 2020. február – április folyamán elkészült környezeti forgatókönyvek már e sorok írásakor is (2020. május) egészen más képet adnának.

További információ:

Menü

Nyitólap

Navigáció