A klímatudományi és klímapolitikai együttműködés tanulságai: új kiadvány

Publikálva: 2021. szeptember 7.

Az EIONET örömmel ad hírt olyan jelentésekről is, amelyek tartalmával nem feltétlenül ért egyet, de azt a fenntarthatóság szempontjából hasznos vitaindítónak tartja. Ezért adunk örömmel hírt a most megjelent „Éghajlatváltozás - A nemzetközi és a magyarországi klímatudományi együttműködés és a klímapolitika” című kiadványról is.

Megjelent a hazai klímatudományi és a klímapolitikai együttműködés eddigi történetének főbb fejleményeit és tanulságait összegző kiadvány. Fő mondanivalója: hosszú ideje tudjuk, hogy cselekedni kell, mégsem tettünk eddig eleget a veszélyes folyamatok megfékezésére. Az „Éghajlatváltozás - A nemzetközi és a magyarországi klímatudományi együttműködés és a klímapolitika” című kiadvány PDF formátumban elérhető itt.

Éghajlatváltozás - A nemzetközi és a magyarországi klímatudományi együttműködés és a klímapolitika

Az éghajlat témájában a legutóbbi jelentős megállapodás a Párizsi Megállapodás (https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement/the-paris-agreement) volt. Ez is csak jelentős kompromisszumok árán volt lehetséges, és továbbra is jelentős maradt a tudomány által ajánlott,- és a politika által meghozott intézkedések közötti különbség. A megállapodás lényegét és e „különbséget” is bemutatja dr. Faragó Tibor, CSc., c. egyetemi tanár két elemzése:

• A párizsi klímatárgyalások eredményei. (Outcomes of the climate negotiations in Paris) Elérhető itt.

• The anthropogenic climate change hazard: role of precedents and the increasing science-policy gap. Elérhető itt.

A Párizsi Megállapodás végrehajtása azonban vontatottan halad. Pár hónap múlva egy újabb világtalálkozón remélhetően egyetértés alakul ki arról, hogy már az évszázad közepére megvalósuljon a „karbon-semlegesség” és ennek érdekében minden ország az eddigieknél határozottabb intézkedéseket tegyen.

Menü

Nyitólap

Navigáció