Az Európai Könryezetvédelmi Ügynökség Igazgatótanácsa (Management Board) decemberben ülésezett. Az alábbi beszámoló nem hivatalos, de kiemeli a fontosabb információkat.

Az Igazgatótanács (Management Baord) ülésén a Tudományos Bizottság elnöke elmondta, hogy véleményezték a többéves munkaprogramot. Kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy az EEA kevés forrást kap a fontos, alapszerződésben rögzített környezetvédelmi feladatainak végrehajtására. A Tudományos Bizottság a következő szemináriumokat környezeti igazságtétel (environmental justice) és SOER témákban fogja tartani.

Hans Bruyninckx, az Ügynökség ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az európai levegőminőségi indexet idén novemberben mutattak be Párizsban. A nemzeti monitoring hálózat es a Copernicus segítségével jött létre, közel 700 ezren (!) látogatták az oldalt. Bemutatták a Natura 200 hálózat térképes megjelenítését, és a WISE Marine térképes alkalmazását. A fürdővíz minőség térképes alkalmazása megjelent 2017-re: 1,5 millióan nézték meg a térképet.

A kommunikációs részleg nevében Gilles Gantelet elmondta, hogy a Körforgásos Gazdaság Akcióterv kiegészítése 2018. január 16-an jelenik meg (plastics strategy, reuse water, stb). Érezhető, hogy az Urban Agenda egyre fontosabb lesz. A sustainable finance (fenntartható pénzügy) egy új prioritás. Feltérképezik az összes ezzel foglalkozó egységet, pl. DG Klima és DG ENVI.

Az új Multiannual Finantial Framework (többéves keretprogram) május 28-án fog megjelenni. Az SDG nagyon fontos lesz ebben a tekintetben.

A DG KLIMA előadója hivatkozott a COP23 ülésére (Bonn). Jövő évben várható egy szabálykönyv kiadása, aminek elfogadására a lengyelországi Katowice-ben kerülhet sor a COP24 keretében. A Párizsi Egyezmény végrehajtását 5 éves ciklusokra osztják fel. Az EU összefogja az Energia Unió kezdeményezést, és a nemzeti elköteleződéseket a klíma vállalások tekintetében. Analitikai munka a 2050-es stratégiai kezdeményezés.

A DG RTD (Directorate-General for Research and Innovation) előadója elmondta, hogy megerősítik az együttműködést az EEA-val, hiszen a Horizon 2020 egy fontos közös téma lehet. Ismertette azt is, hogy megtalálták az új SOER koordinátort, így felgyorsulhat a munka az ötévenkénti, legközelebb 2020-ban esedékes környezeti jelentés tekintetében.

Olaszország kérdésként felvetette, hogy a turizmus riport nem jelent meg, és végül két termékként (adat es egy másik kiadvány) akarják megjelentetni. Nagy probléma, hogy a turizmus nemzetközi évében ez nem jelenhetett meg. Hans Bruyninckx válaszul elmondta, hogy Máltán bemutatták a tanulmány eredményeit. Egy technikai riportként jelenik meg, mivel nem lenne benne elegendő tartalom egy önálló anyaghoz. Nagyon kevés hasznosítható adatsor van, komolyabb európai kezdemenyezésre lenne szükség, hogy komolyabb jelentést lehessen kiadni.

Svájc képviselője kifejezte véleményét, mi szerint a JRC es az EEA között szorosabb együttműködésre van szükség; ezzel a DG ENVI is egyetértett.

Az EEA értékelése tekintetében kiderült, hogy a riport még nincsen kész, a teljes riport komplex lesz. Az előzetes anyagot többen kritizálták a megjelentek közül. 2018 nyarára lesz kész a végleges anyag, amit az Management Board tagok is kommentálhatnak.

Nuno Lacasta (Portugália) szerint a különböző DG-k között szorosabb kommunikációra van szükség. A Management Board –nak át kell tekinteni a munka hatékonyságát. Az EEA-nak szintén át kell gondolni az EIONET koordinációt. Fontos lenne, hogy mindenki alaposan áttekintse a workshop anyagot, es megjelenjenek benne a Management Board által adott inputok.

Ausztria szerint is kiábrándító az EEA-t értékelő riport minősége, emiatt érdemes a workshop anyagot is átnézni.

Görögország képviselője szerint a workshop során sem tudta a COWI megfelelően feldolgozni az inputokat.

Az EEA részéről elhangzott, hogy az Energia Unio-ról szóló jelentés nagyon időszerű, továbbra is fontos szerepet kivannak betölteni ezen a területen. Három új kollégát is felvesznek erre a területre. Az Európa Parlament szerint az energiahatékonyság területen kellene sokat javítani.)

A Management Board felülvizsgálja a Bureau-t; az erre létrejövő csoportba Gilles (COM, Franciaország), Luxembourg es Svédország jelentkezett.

A European Knowledge Centre (EKC)-ről elhangzott, hogy ez az egyik legérdekesebb eszköz. Néhány éve hoztak létre koordinációs céllal. Hat résztvevő van: DG ENVI, CLIMATE, RTD, ENERGY, JRC és az EEA. Jó platformot biztosít az információ cserére. A jövőben a DG AGRI-t is bevonjak majd.

Két újabb Európai Témaközpont (ETC) jön létre a tervek szerint, a folyamatba eddig is bevonták a Board tagokat is.

A költségvetési bizottság a 2018-as költségvetést már elfogadta, az EP javasolt új posztokat is az EEA-nak, de végül ez nem került be a dokumentumba. 20 prioritásra, konkrét feladatokra bontva mutatják be jelenleg is a költségvetést.

A 2019-2021 munkaprogram forrás oldalán még jelentős a bizonytalanság, mivel új MFF, új Bizottság, Parlament lesz, így ez még erősen indikatív. (Az Alpok egyezmény kapcsán Hans jelezte, hogy nem tudjak erőforrás oldalán pótolni azt, hogy az egyezmények titkársága leépíti a saját stábját.)

Mivel sok közös munka van az EUROSTAT-tal, ezért az EEA számára is fontos a munkaprogram elfogadása.

Az EEA jelezte, hogy 20 seconded national expert hely van jelenleg üresen; nagy örömmel fogadják az erre való jelentkezéseket, hiszen ez nagy segítség az ügynökségnek.

A Management Board következő ülései:

  • Március 7.
  • Június 19.
  • December 4-5.