Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) június közepén tartotta Igazgatótanácsi (Management Board) ülését. Az alábbi beszámoló az erről készült nem hivatalos, de igen informatív beszámoló.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ügyvezető igazgatója, Hans Bruyninckx tájékoztatójában elmondta, hogy a levegő es klíma témában az adaptációs stratégiákat vizsgálják felül, de a klímafinanszírozás területen és a megújulók kapcsán is készítettek riportot.

Hans Bruyninckx, az EEA ügyvezető igazgatója

A vízminőség témájában a sarkvidékekről szóló riportot az EEA Ouluban mutata be, ebben új indikátorokat is alkalmaznak. Az ökoszisztéma szolgáltatások értékelése területen az EEA az ENSZ szakértőkkel működik együtt.

A finnországi workshop a körkörös gazdaságról nagyon sikeres volt, az EEA egy új riportot mutatott be Circular by design  címmel. Az adat es információ menedzsment területen is sok fejlesztés történt. Az IT biztonság javult, Reportnet 2.0 elkészült, létrejött egy ICT munkacsoport is. Két NFP megbeszélés volt a legutóbbi MB ülés óta. Az SDG indikátorok területen is végez munkát az EEA, és idén is szerveznek nyári egyetemet a CEU-n, Budapesten. A kommunikációs tevékenységek kiemelkedő eseménye volt a fotopályázat, amely sikeresen zárult. A korábbiaknál részletesebb médiafigyelést es felmeréseket végeznek.

Az EEA-nak intézményi kapcsolatai vannak a DG ENV és a DG Klíma vezetőivel, informálisan részt vett az Európai Tanács ülésén Máltán.

A munkatársak felvétele sikeresen zajlik, sok jelentkező van, a HR területen megújult a weblap. Sikerült elérni, hogy az EEA dolgozok CPR számot kapjanak, ami hozzáférhetővé teszi a helyi egészségügyi ellátást, és egyéb dán állampolgároknak járó szolgáltatásokat.

Per Mikwitz, a Tudományos Bizottság elnöke

Per Mikwitz, a Tudományos Bizottság elnöke beszámolója szerint a vegyi anyagok szerepe a jövőben meg nagyobb lesz, mivel egyre nagyobb mennyiségben és változatban lesznek jelen életünkben. Jelenleg még nem megnyugtató az újrahasználat és biztonságos kezelés kérdése. Október 7-én lesz a következő szeminárium a „big data” témában; valamennyi tagországot szívesen látják ezeken a rendezvényeken.

Az Európai Bizottság képviselője az ülésen elmondta, hogy hamarosan befejezik az EEA vizsgálatát, és öt területen szükséges lépéseket tenni:

  1. reporting egyszerűsítése;
  2. kommunikáció megfelelő időzítése;
  3. jobb koordináció;
  4. új kollégák felvételi lehetőségének vizsgálata;
  5. tagállami jelentések összhangba kerüljenek az EEA jelentéseivel (keretszerződés az outsourcing kapcsán).

Egy megvalósíthatósági tanulmány készül a reportnet fejlesztésével kapcsolatosan.

A DG ENVI a jövőben is nagyon sok területen kíván együttműködni az EEA-val, így például a biodiverzitás, monitoring, Natura 2000, zöld infrastruktúra területen nagyban számítanak az EEA munkájára. Az SDG-k megvalósításában, és a 7EAP értékelesében is az EEA munkájára számítanak majd.

Az EEA értékelés keretében egy nyílt konzultáció is lesz, 12 hétig lesz lehetőség kommentálni. Interjúkat is készítenek a Board tagokkal, szeptemberben egy kis kérdőívet is küldenek.

Az EUROSTAT szakértője elmondta az ülésen, hogy szükségesnek tartják a globalizáció hatásainak kifejezését is. Jelenleg az erőforrások nagyrészét a rendszeres jelentések készítése köti le; ez egyrészt stabilitást és hosszú távú adatsorokat jelent, másfelől viszont az új témákra így kevesebb erőforrás marad. Összesen 100 környezeti területhez kapcsolódó indikátor van jelenleg, amit évente frissít az EUROSTAT.

A JRC részéről elhangzott, hogy az információk számos olyan, eddig nem megszokott forrásból származhatnak, pl. big data (pl. vásárlások, telefon adatok) amelyek környezeti szempontból is hasznosak lehetnek. A Citizen Science nem új Európában, de megnőtt az érdeklődés iránta az utóbbi időben. 2016-ban a JRC új applikációt fejlesztett erre, ami az invazív fajokat tudja követni. az Appon keresztül közvetlenül tudjak fotók segítségével jelenteni a konkrét előfordulást.

A szakpolitikai folyamatokba is komolyabb mertekben bevonhatók az állampolgárok a Citizen Science segítségével. Fontos a visszajelzés, és lényeges azért is, mert a tényeken alapuló szakpolitikák iránti bizalmat növeli. Lényeges azonban, hogy nem ingyenes adatforrásról van szó, hiszen erre is költeni kell, annak érdekében, hogy jól működjön az adatgyűjtés. Az EU számára is nagyon fontos ez a terület, így fejleszteni szeretnék, és ebben a JRC és az EEA támogatására is számítanak (levegőminőség, Natura 2000).

Zárt ülésen egyebek mellett szó volt az ügyvezető igazgató (Hans Bruyninckx) szerződéséről: a jelenlegi terminus 2018 májusában ér véget. Ez jó értékelés eseten egyszer hosszabbítható. A DG ENV támogatja az újrajelölést, de a tagországok véleményét is kikéri. Minderről a 2017. decemberi ülésen születhet döntés. Számos tagország mellett a magyar szakértő is támogatta az újrajelölést, mivel igen fontos a munka folyamatossága az Ügynökség számára.

Az észt elnökség 2017. július 1-ével kezdődik. A természetvédelem és a digitális gazdaság nagyon jelentős hangsúlyt kap, különösen a klímaváltozás, a körforgásos gazdaság és az ökoinnováció.