A „Növekvő igények az ökoszisztémákkal szemben” (Growing demands on ecosystems) című publikáció szerint a népesség növekedésének, a növekvő étel és energiaigénynek, és az átalakuló fogyasztói szokásoknak köszönhetően a Föld ökoszisztémáival szembeni nyomás folyamatosan nő...


Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség először 2010-ben jelentette meg a globális megatrendeket felmérő kiadványát, amely része volt az ötévente ismétlődő európai szintű környezeti állapot és előretekintés 2010-es jelentésének (SOER 2010). A 2015-ös SOER kiadványra való felkészülésként az EEA most aktualizálja minden korábbi megatrend jelentését, és részletesen elemzi a legfrissebb adatokat. Jelen kiadvány egyike ezen 11 önálló publikációnak, amelyek 2013-1014 folyamán jelennek meg, és amelyek a 2015-ös SOER jelentés globális megatrendekről szóló részének alapját fogják adni.

A „Növekvő igények az ökoszisztémákkal szemben” (Growing demands on ecosystems) című publikáció szerint a népesség növekedésének, a növekvő étel és energiaigénynek, és az átalakuló fogyasztói szokásoknak köszönhetően a Föld ökoszisztémáival szembeni nyomás folyamatosan nő. A természeti tőke folytatódó globális kizsákmányolása nem csupán az európai ökoszisztémákat fenyegeti, de jelentős közvetett hatásokkal is jár, mint például a környezeti menekültek megjelenése.

Az eredeti angol nyelvű kiadvány elérhető innen.