A „Kétfelé ágazó népesedési trendek” (Diverging global population trends) című publikáció szerint az európai környezet helyzete, folyamatai és távlati lehetőségei mindig is függtek a kontinensen kívüli folyamatoktól és eseményektől is. A globális hálózatok és folyamatok fontossága nő, és ez összetett kihívásokat jelent a hagyományos igazgatási rendszereknek, amelyek nemzeti vagy térségi keretek között működnek...


Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség először 2010-ben jelentette meg a globális megatrendeket felmérő kiadványát, amely része volt az ötévente ismétlődő európai szintű környezeti állapot és előretekintés 2010-es jelentésének (SOER 2010). A 2015-ös SOER kiadványra való felkészülésként az EEA most aktualizálja minden korábbi megatrend jelentését, és részletesen elemzi a legfrissebb adatokat. Jelen kiadvány egyike ezen 11 önálló publikációnak, amelyek 2013-1014 folyamán jelennek meg, és amelyek a 2015-ös SOER jelentés globális megatrendekről szóló részének alapját fogják adni.

A „Kétfelé ágazó népesedési trendek” (Diverging global population trends) című publikáció szerint az európai környezet helyzete, folyamatai és távlati lehetőségei mindig is függtek a kontinensen kívüli folyamatoktól és eseményektől is. A globális hálózatok és folyamatok fontossága nő, és ez összetett kihívásokat jelent a hagyományos igazgatási rendszereknek, amelyek nemzeti vagy térségi keretek között működnek.

Végletesen leegyszerűsítve a világ egyik fele viszonylag jól keres, a várható élettartam magas, de a vállalt gyermekek száma alacsony, a népesség fogy és öregszik. Ugyanakkor a világ nagyobbik részén a keresetek sokkal alacsonyabbak, és bár a várható élettartam alacsonyabb, az anyák több gyereket vállalnak, így a népesség nő. Az előttünk álló környezeti változások hatékony kezelésének megtervezéséhez a társadalomnak és a kormányoknak érteniük kell a globális hajtóerőket, és a lehetséges hatásaikat.

Az eredeti angol nyelvű kiadvány elérhető innen.