Az „Erősödő globális verseny az erőforrásokért” (Intensified global competition for resources) című publikáció szerint a gazdaságok ahogyan növekednek, úgy egyre több erőforrást használnak fel. Miközben a folyamatokat mozgató növekvő életszínvonalnak mindenki feltétel nélkül örül, mindez veszélyeket is hordoz...


Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség először 2010-ben jelentette meg a globális megatrendeket felmérő kiadványát, amely része volt az ötévente ismétlődő európai szintű környezeti állapot és előretekintés 2010-es jelentésének (SOER 2010). A 2015-ös SOER kiadványra való felkészülésként az EEA most aktualizálja minden korábbi megatrend jelentését, és részletesen elemzi a legfrissebb adatokat. Jelen kiadvány egyike ezen 11 önálló publikációnak, amelyek 2013-1014 folyamán jelennek meg, és amelyek a 2015-ös SOER jelentés globális megatrendekről szóló részének alapját fogják adni.

Az „Erősödő globális verseny az erőforrásokért” (Intensified global competition for resources) című publikáció szerint a gazdaságok ahogyan növekednek, úgy egyre több erőforrást használnak fel. Miközben a folyamatokat mozgató növekvő életszínvonalnak mindenki feltétel nélkül örül, mindez veszélyeket is hordoz.

A világ egy zárt anyagmennyiségű rendszer, amelynek elérhető forrásai is végesek. A források iránti igény alakításában az innováció kiemelkedő szerepet játszik. A forrásokért vívott erősödő globális verseny hatásai nagyban függnek attól, hogy a technológiai fejlődés vezethet-e a társadalom igényeinek egy forrás-hatékonyabb kielégítéséhez?

Az eredeti angol nyelvű kiadvány elérhető innen.