A zajszennyezés egyre nagyobb probléma az európai környezetvédelemben. A közlekedés és az ipar jelenti a legfőbb zajforrást, és a hosszú távú kitettség károsíthatja az emberi egészséget és az ökoszisztémákat...


A zajszennyezés egyre nagyobb probléma az európai környezetvédelemben. A közlekedés és az ipar jelenti a legfőbb zajforrást, és a hosszú távú kitettség károsíthatja az emberi egészséget és az ökoszisztémákat.

Az európai törvényalkotás célul tűzte ki a zajszennyezés csökkentését, és hangsúlyozza a jelenleg nem szennyezett területek védelmének szükségességét is. Ezek az úgynevezett csendes területek (“quiet areas”) nem csak vidéken találhatóak meg, hanem a legnagyobb városokban is, és nem feltétlenül pihenést szolgáló területek, de sokszor lakó- és munkahelyi területek is lehetnek.

De hogyan határozhatjuk meg ezeket a „csendes területeket”, és hogyan őrizhetjük meg őket a környezetegészség és a jólét érdekében? Ez a jelentés áttekintést ad Európa különböző, jó akusztikai minőségű területeinek meghatározására és védelmére irányuló intézkedéseiről.

Az angol nyelvű dokumentum letölthető innen.