A 2014-es év kérdése: egyeztethető-e a jóllét és a környezetvédelem? A forrás-hatékony és “körkörös” gazdaság építése egy lehetséges válaszként került az európai szakpolitikák fókuszába.


Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben közzéteszi a „Jelzéseket”, amely pillanatfelvételként mutatja be azokat a kérdéseket, amelyek az adott évben különösen érdekesek lehetnek a környezeti politikákkal kapcsolatos vitákban, illetve a nagyközönség számára. A 2014-es év kérdése: egyeztethető-e a jóllét és a környezetvédelem?

A forrás-hatékony és “körkörös” gazdaság építése egy lehetséges válaszként került az európai szakpolitikák fókuszába. Többet veszünk el a bolygónktól, mint amennyit az pótolni tud. A jelenlegi fogyasztási és termelési szintek nem fenntarthatóak, és a fennálló veszélyek csökkentik bolygónk ellátó-képességeit. Újra kell formálnunk a termelési és fogyasztási rendszerünket, a célból, hogy ugyanannyit tudjunk termelni kevesebből, hogy újrahasználjuk a hulladékokat, vagy legalább az alapanyagokat recikláljuk, és alapvetően, hogy csökkentsük a létrejövő hulladék mennyiségét.

Körkörös gazdaság a Jelzések 2014 kiadványban 

Hogyan alakítsunk ki olyan gazdaságot, amely munkahelyeket hoz létre és biztosítja a jóllétünket, de tiszteletben tartja a bolygónk teljesítőképességének határait? Ez a fő kérdése az idei “Jelzések” kiadványnak, amellyel az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben egy-egy aktuális kérdéskört mutat be. A legfrissebb “Jelzések” kiadvány a jelenlegi fogyasztási és termelési rendszerek környezeti hatásait tárja fel. Bemutatja, hogy gyakran többet veszünk el a bolygónktól, mint ahogyan az pótolható lenne. A termelés során gyakran a környezetre káros eljárásokat alkalmazunk, és bizonyos idő után a termékeket kidobjuk. A fogyasztásainknak jelentős környezeti hatásai vannak:

  • Minden európai lakos csaknem 16 tonna anyagot használt fel 2011-ben. Természetesen a kép változó: a finnek 30 tonna anyagot használnak évente, míg egy átlagos máltai esetében ez csak 5 tonna anyagot jelent.
  • A fogyasztási szokások változnak. Például az európaiak kétszer annyi húst fogyasztanak, mint 50 évvel ezelőtt, aminek az előállítása jelentős földterületet és egyéb forrásokat igényel.
  • Egy átlagos európai 4,5 tonna szemetet termelt 2010-ben.
  • Az EU-ban az élelmiszerek körülbelül harmada a szemétben végzi. E hulladékok körülbelül kétötöde az előállítás során jön létre, és egy másik kétötöde a háztartásokban kerül a szemétbe.

A “Jelzések” című kiadvány többféle megoldást is bemutat, amely “zöldítheti” a gazdaságot. A kiadványban megszólaló szakemberek elmondása szerint a jobb vásárlói döntések, több reciklálás és fejlettebb várostervezés is segíthet ebben a folyamatban.. Ezek az ötletek hozzájárulnak egy hatékony “körkörös gazdaság” létrehozásához, ahol a hulladék, mint alapanyag újra felhasználásra kerül.

A kiadvány képeit és rajzait a szintén hulladékos témát célzó Waste•smART  verseny anyagából válogatták, amelyet érdekes és könnyen érthető grafikonok egészítenek ki. A dokumentum a következő hónapok során több mint 25 európai nyelven lesz elérhető, köztük magyarul is.

Görög Hét 2014

A 2014-es “Jelzések” kiadványt a Görög Hét  keretében mutatják be Brüsszelben, az éves szakpolitikai konferencián. Csakúgy, mint a kiadvány témája, az idei konferencia témája is a gazdaság átalakítása. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) számos tanácskozáson vesz részt, amelyek olyan témákat ölelnek fel, mint az új üzleti modellek, vagy éppen a kommunikáció szerepe a “zöld” gazdaság felé való átmenetben. Több részlet az EEA Görög Héten való szerepléséről itt olvasható. 

A teljes 2014-es kiadvány angol nyelven letölthető innen.

Jelzések 2013

A 2013-as „Jelzések” Európa levegőjével foglalkozik. A kiadvány kísérletet tesz annak bemutatására, hogy Európa levegője milyen állapotban van, megmagyarázva, honnan származnak és hogyan keletkeznek a légszennyező anyagok, valamint mindez hogyan hat az egészségünkre és a környezetre. Emellett áttekintést nyújt arról, hogyan építjük a levegőről való tudásunkat, és hogyan kezeljük a légszennyezést a szakpolitikák és intézkedések széles tárházán keresztül.

A 2013-as kiadvány magyar nyelven letölthető innen.