Európa tengerpartjain, folyóin és tavain a fürdővíz általában jó minőségű volt 2013-ban; a vizek 95%-a megfelelt a minimum követelményeknek. Az adatok szerint a tengerparti strandok valamivel jobban teljesítettek, mint a folyó-, és tóparti fürdőhelyek.


Ciprus és Luxemburg minden fürdőhelyét kiválónak ítélték. Ezt követte Málta 99%-os teljesítménnyel, Horvátország 95%-kal és Görögország 93%-kal. A skála másik végén “gyenge” minősítést az EU tagállamok közül a legnagyobb arányban Észtország (6%), Hollandia (5%), Belgium (4%) Franciaország (3%), Spanyolország (3%) és Írország (3%) kapott.

Image © Ivo Pervan, Hrvatska turistička zajednica (Croatian National Tourist Board) Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves Európai fürdőhelyek vízminősége 2013-ban című jelentése  az uniós tagállamok,valamint Svájc, és idén először Albánia összesen 22000 fürdőhelyének vízminőségi adatait összegzi. A jelentés alapján az EEA interaktív térképet  is készített, amely könnyen elérhetővé teszi a fürdőhelyek 2013-as adatait.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos szerint “Jó, hogy az európai strandok vize továbbra is megfelelő. De nem lehetünk önelégültek, ha olyan drága kincsről van szó, mint a víz. Biztosnak kell lennünk benne, hogy a fürdő-, és ivóvizeink, és persze a vizes ökoszisztémák teljes védelemben részesülnek.”

Hans Bruyninckx, az EEA ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy “Európa fürdővizei jobb állapotba kerültek az elmúlt évtizedek alatt - már nem engedünk nagy mennyiségű szennyvizet a természetes vizeinkbe, mint régebben. A kihívás manapság sokkal inkább a rövid idejű szennyezésekből ered, ami heves esőzésekkor és árvizekkor jelentkezik. Ilyenkor a szennyvízrendszeren túlfolyik a víz, és mezőgazdasági területről származó mindenféle baktériumot belemos a folyókba és a tengerbe.”

A vízmintákat a helyileg illetékes önkormányzatok vizsgálják tavasztól a fürdőszezon végéig. A fürdővíz minősítése lehet “kitűnő”, “jó”, “megfelelő” vagy “gyenge”. A minősítést két baktérium jelenléte alapján adják, amelyek jelzik a szennyvízből vagy állattenyésztésből eredő szennyezést. A baktériumok az emésztőrendszerbe kerülve betegséget (hányingert és hasmenést) okozhatnak.

A fürdővizek minősítése nem vizsgálja a szilárd hulladékot, és a természetes környezet pusztításának más formáit. Bár a legtöbb strandoló hely tisztasága nem fenyegeti az emberi egészséget, Európa vizes ökoszisztémáinak jelentős része aggasztó állapotban van. Ez egyértelműen kitűnik az Európa tengerei – legújabb felmérés  című kutatásból, amely szerint Európa tengeri ökoszisztémáit az éghajlat változása, a szennyezés, a túlhalászás és a savasodás is egyre inkább fenyegeti.

Fürdőhelyek vizei: a legfőbb állítások

  • A fürdőhelyek 95%-a megfelelt a minimum követelményeknek; 83% érte el a “kitűnő” szintet. Csak 2% kapott “gyenge” minősítést.
  • A minimum elvárásoknak megfelelő helyszínek aránya 2013-ban körülbelül ugyanolyan, mint 2012-ben volt. Ugyanakkor a “kitűnő” minősítésű helyszínek aránya a 2012-es 79%-ról 83%-ra emelkedett.
  • A tengerparti strandok vízminősége némileg jobb: a fürdőhelyek 85%-a kapott “kitűnő” minősítést. Szlovénia és Ciprus minden tengerparti strandja kitűnőként végzett.
  • Az édesvízi fürdőhelyek vízminősége kicsit rosszabb, mint az átlagos. Luxemburg volt az egyedüli ország, amely minden édesvízi fürdőhelyére “kitűnő” minősítést kapott; ezt Dánia követte 94%-kal. Németország csaknem 2000 édesvízi fürdőhelyének 92%-a kitűnőként végezte.

További információ: