Hírek, aktualitások

Globális Megatrendek a Nyugat-Balkánon

Publikálva: 2017. szeptember 19.

Az európai államok jelentős része vállalta, hogy megvizsgálja a globális megatrendek országukra való hatásait (lásd korábbi cikkünket). A Nyugat-Balkán államai közös jelentést állítanak össze. Ez nem csak az adatok sokfélesége és hiányossága miatt izgalmas, hanem mert az sincs kőbe vésve, hogy ki mit ért Nyugat-Balkán alatt…

Tovább a teljes cikkre

AZ ÓZONRÉTEG MEGMENTÉSE: Egy globális környezeti átterhelés évfordulói és tanulságai

Publikálva: 2017. szeptember 14.

Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet. Ezúttal dr. Faragó Tibor egyik írását osztjuk meg.

Tovább a teljes cikkre

Körforgásos Gazdaság Fórum

Publikálva: 2017. augusztus 28.

A Körforgásos Gazdaság Fórum (World Circular Economy Forum 2017) 2017 júniusában került megrendezésre a finn Helsinkiben. A mintegy 1500 résztvevő több mint 100 országból érkezett, és a világ legjobb gyakorlati példáit mutatta be a körforgásos gazdaság témájában. Az alábbi rövid összegzés a financiális kérdéskörről készült – a teljesség igénye nélkül. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a kormányzat álláspontját.

Tovább a teljes cikkre

Édesvíz Workshop

Publikálva: 2017. augusztus 14.

A magyar Eionet hálózat szakembere is részt vett a júniusi édesvizekről szóló workshop-on. Az ülésen az EIONET hálózat szakemberei mellett részt vettek az EU Környezetvédelmi Főigazgatóságának (EU DG ENV),- az témában illetékes Európai Témaközpontnak (ETC/ICM),- és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (United Nations Environment Programme - UNEP) képviselői is.

Tovább a teljes cikkre

Földhasználat, ökológia

Publikálva: 2017. augusztus 2.

Egy 90 hektáros városszéli terület, amelyet egy forgalmas vasútvonal, egy hajózócsatorna, és az A4-es autópálya határol – vajon lehet-e egyszerre népszerű park, mezőgazdasági terület, és értékes természeti élőhely?

Tovább a teljes cikkre

Fenntartható utca

Publikálva: 2017. augusztus 1.

Régi városrészben lakni romantikus dolog, de az ember számtalan nehézségbe ütközik. Az öregedő ablakkeretek, a recsegő parketta, a régi víz-, és áramvezetékek sokakat elriasztanak. És a romantika nem nagyon divatos...

Tovább a teljes cikkre

Nyári egyetem 2017

Publikálva: 2017. július 10.

Budapesten tartott nyári egyetemet az EEA, amelynek a fő témája az elővigyázatosság elve volt. A meglehetősen összetett témakört igen jó előadók igen különböző nézőpontokból közelítették meg. Az alábbi beszámoló korántsem teljes, és meglehetősen szubjektív.

Tovább a teljes cikkre

Éghajlat és EIONET

Publikálva: 2017. július 4.

Az EIONET „Klímaváltozás hatásai, sérülékenység és alkalmazkodás" munkacsoportjának ülésére június végén került sor. Az alábbiakban a magyar résztvevő rövidített beszámolóját olvashatják.

Tovább a teljes cikkre

A természet és a társadalom kapcsolata holisztikus megközelítésben

Publikálva: 2017. június 22.

Az EIONET hálózat magyar oldalán örömmel adunk közre olyan írásokat, amelyet tagjaink jelentettek meg. Az alábbi tanulmány Antal Z. Lászlótól, az MTA TK Szociológiai Intézetének kandidátusától, tudományos főmunkatársától származik.

Tovább a teljes cikkre

Körforgásos Magyarország 2017

Publikálva: 2017. június 22.

A körforgásos gazdaságról tartottak konferenciát 2017. június 2-án a Millenárison. Az alábbiakban a délelőtti programon elhangzottakat foglaljuk össze. Az itt leírtak nem feltétlenül egyeznek a Földművelési Minisztérium álláspontjával.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Nyitólap

Navigáció