Hírek, aktualitások

Globális klímapolitika - Érdekek és kompromisszumok

Publikálva: 2017. november 7.

Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet. Ismét dr. Faragó Tibor egyik írását osztjuk meg.

Tovább a teljes cikkre

Ismét magyar fotós siker

Publikálva: 2017. október 31.

Ismét magyar fotós siker született az Európai Környezetvédelmi Ügynökség fénykép versenyén. A szervezők kiemelték, hogy szembetűnően sok és színvonalas munka érkezett Magyarországról. Íme beszámolónk az EIONET kommunikációs csoportjának 2017 őszi üléséről.

Tovább a teljes cikkre

„Nem valami szabadon választható feladat”

Publikálva: 2017. október 30.

A 72 Tanítvány Mozgalom első nyilvános bemutatkozása keretében „Nem valami szabadon választható feladat - Teremtésvédelmi konferencia természetről, társadalomról, közösségről és felelősségről” címmel szervezett konferenciát. A budapesti Bálna épülete helyszínként jelképesnek is tekinthető: Jónást az Úr elküldte, hogy Ninivét megtérésre hívja, de a próféta feladatát nem akarta vállalni, míg a cet gyomrában el nem gondolkodott küldetéséről és Istennek való elköteleződéséről. Személyes megtérése után már kész volt feladata véghezvitelére. A konferencia szervezői ilyen személyes befelé fordulásra, megtérésre hívták a résztvevőket, segítve és támogatva őket saját Ninivéjük felkeresésére.

Tovább a teljes cikkre

Levegőminőség

Publikálva: 2017. október 27.

Honlapunk egyik legfontosabb célja, hogy tájékoztatást adjon az EIONET ülésekről. Az alábbiakban az október elején tartott Levegőminőségi csoport (Air Quality Management and Assessment) üléséről adunk rövid beszámolót.

Tovább a teljes cikkre

Globális megatrendek, Európai környezet jelentés, a jövő jelei, cyber generáció, környezeti érzékenység

Publikálva: 2017. október 25.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség több szakértői csoporton keresztül tart kapcsolatot a tagországok szakembereivel. Az egyik legvitatottabb, és éppen ezért legnagyobb figyelemmel kísért szakértői csoport a Kitekintések, Környezeti Forgatókönyvek Szakértői Csoport (Forward-Looking Information and Services, röviden FLIS) csoport, amely a jövőkutatás eszközeivel vizsgálja a folyamatokat, és hívja fel a figyelmet a fontossá és hangsúlyossá váló kérdésekre, megoldandó problémákra. Az alább a csoport 2017 szeptemvberében tarott üléséről számolunk be.

Tovább a teljes cikkre

EUSDR Environmental Pillar - Stakeholder Seminar

Publikálva: 2017. október 15.

Special Side Event has been organised to the EUSDR Annual Forum on the 17th of October to further highlight environmental-related topics The seminar was hosted by the Ministry of Agriculture (1055 Budapest, Kossuth Lajos square 11).

Tovább a teljes cikkre

Gát, vagy összeköttetés?

Publikálva: 2017. szeptember 27.

A területhasználat igényei igen gyakran egymás ellen szólnak. Ugyanarra a folyópartra terveznek duzzasztógátat, ahová a egy mezőgazdasági cég öntözéses zöldségtermelést szeretne. Egy harmadik érdekcsoport logisztikai központon töri a fejét, míg egy ingatlan fejlesztő folyóparti lakónegyedet építene. Minderről az ott élő varangy és kormorán semmit sem tud…

Tovább a teljes cikkre

Globális Megatrendek a Nyugat-Balkánon

Publikálva: 2017. szeptember 19.

Az európai államok jelentős része vállalta, hogy megvizsgálja a globális megatrendek országukra való hatásait (lásd korábbi cikkünket). A Nyugat-Balkán államai közös jelentést állítanak össze. Ez nem csak az adatok sokfélesége és hiányossága miatt izgalmas, hanem mert az sincs kőbe vésve, hogy ki mit ért Nyugat-Balkán alatt…

Tovább a teljes cikkre

AZ ÓZONRÉTEG MEGMENTÉSE: Egy globális környezeti átterhelés évfordulói és tanulságai

Publikálva: 2017. szeptember 14.

Az EIONET honlap örömmel osztja meg tagjai írását, cikkeit – akkor is, ha azok tartalmával nem, vagy nem teljesen értünk egyet. Ezúttal dr. Faragó Tibor egyik írását osztjuk meg.

Tovább a teljes cikkre

Körforgásos Gazdaság Fórum

Publikálva: 2017. augusztus 28.

A Körforgásos Gazdaság Fórum (World Circular Economy Forum 2017) 2017 júniusában került megrendezésre a finn Helsinkiben. A mintegy 1500 résztvevő több mint 100 országból érkezett, és a világ legjobb gyakorlati példáit mutatta be a körforgásos gazdaság témájában. Az alábbi rövid összegzés a financiális kérdéskörről készült – a teljesség igénye nélkül. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a kormányzat álláspontját.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Nyitólap

Navigáció